Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in Italija si prizadevata za razrešitev finančnega spora

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 01. 2013 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in Italija si prizadevata za razrešitev finančnega spora

Srečanje 25. januarja naj bi rešilo spor glede uporabe bankomatov v Vatikanu.

Vatikan in italijanska osrednja banka Bankitalia si prizadevata za obojestransko sprejemljivo rešitev spora po zaprtju bankomatov v Vatikanski državi. Kot so ob koncu minulega tedna poročali italijanski mediji, se želijo v tem tednu, najverjetneje 25. januarja, visoki predstavniki obeh strani posvetovati o tehnični plati rešitve 'finančne' krize.

Italijanska državna banka je Nemški banki Italija preklicala dovoljenje za uporabo terminalov za plačilne in kreditne kartice na področju Vatikana. Posledično je od začetka letošnjega leta v Vatikanu kakršna koli plačila z izjemo nakupa muzejskih vstopnic opravljati le še z gotovino.

Pri Bankitalia so svoj ukrep pojasnili z utemeljitvijo, da ukrepi Svetega sedeža proti pranju denarja še vedno ne zadostujejo in niso v celoti usklajeni s predpisanimi mednarodnimi merili. Finančni nadzorni odbor v Vatikanu pa je opozoril na pozitivno oceno, ki jo je Vatikan prejel s strani Evropskega sveta za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma, odbora MoneyVal julija lani.

Pred načrtovanimi pogovori obe vpleteni strani iščeta konstruktivne rešitve, so še poročali italijanski mediji. Vatikan si prizadeva za hitro razrešitev spora, saj zapora brezgotovinskega poslovanja pomeni precejšnjo izgubo pri nakupu različnih vstopnic. Obenem pa krožijo tudi govorice, da si bo vatikanska banka IOR v prihodnosti poiskala drugega finančnega partnerja: morda kakšno drugo italijansko denarno ustanovo, ali pa bančno ustanovo v Švici, torej izven meja Evropske zveze.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh