Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in šport

Objava: 02. 09. 2009 / 07:48
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in šport

Kateri šport najbolj cenijo papeži?

Kdaj se je odvijal prvi teniški turnir v Vatikanu? Kateri šport najbolj cenijo papeži? In kako se je za zidovi cerkvene državice udomačila borilna veščina judo? Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja o športu ponuja Roberto Calvignoni, vodja tehničnega oddelka radia Vatikan, v pogovoru za vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano. Povod za pogovor je knjiga o športu v Vatikanu, ki jo Calvignoni trenutno piše.

Calvignoni pojasnjuje, da so se papeži v 20. stoletju najbolj navduševali nad kolesarjenjem. Pij XII. in Janez XXIII. Sta bila goreča zagovornika tega športa. Pija XII. so celo označili za ‘papeža športnikov’, medtem ko je bil Pij XI. navdušen in spreten planinec. Na Monte Rosi, kjer je preplezal vzhodno steno, so po njem poimenovali eno izmed plezalnih poti.

Prvi teniški turnir v Vatikanu so po Calvignonijevih navedbah priredili leta 1978. Zmagovalec je bil eden izmed sodelavcev radia Vatikan, na drugo mesto pa se je uvrstil sedanji kardinal Roberto Tucci.

Borilna veščina judo je v cerkveno državico vstopila s pomočjo sodelavca vatikanskega governorata po imenu Pio Gaddi, vendar v Vatikanu zaenkrat še niso priredili turnirja iz omenjene veščine. Gaddi je leta 1952 na Evropskem prvenstvu iz juda v Parizu Italiji priboril bronasto medaljo. Kasneje je bil prvi, ki je pripadnikom švicarske garde predstavil prvine samoobrambe.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh