Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: kardinal Dziwisz se je pravilno odzval na primere spolnih zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 04. 2022 / 12:13
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2022 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: kardinal Dziwisz se je pravilno odzval na primere spolnih zlorab
Poljski kardinal Stanislaw Dziwisz. FOTO: Vatican Media

Vatikan: kardinal Dziwisz se je pravilno odzval na primere spolnih zlorab

Poljski kardinal in nekdanji osebni tajnik papeža Janeza Pavla II., 82-letni Stanislaw Dziwisz, se je pravilno odzval na obtožbe o spolnih zlorabah otrok s strani duhovnikov v času, ko je bil krakovski nadškof.

Z vatikanske nunciature v Varšavi so minuli konec tedna sporočili, da je Sveti sedež pregledal dokumente, ki jih je italijanski kardinal Angelo Bagnasco prejel na Poljskem junija 2021. »Analiza zbranih dokumentov je privedla do ocene, da je bilo ravnanje kardinala Stanislawa Dziwisza v tem primeru pravilno, zato se je apostolski sedež odločil, da preiskave ne bo nadaljeval,« je zapisano v izjavi za javnost.

Kardinal Dziwisz je vedno zanikal obtožbe, da je kar koli prikrival, in se vztrajno zavzemal za neodvisno preiskavo.

Pristojna komisija je preučila dokumentacijo nekaterih primerov iz obdobja, ko je kardinal Dziwisz vodil krakovsko nadškofijo v letih med 2005 in 2016. Duhovnik Tadeusz Isakowicz-Zaleski, ki zastopa žrtve zlorab, je kardinalu očital, da leta 2012 ni upošteval pisnih obtožb o zlorabi mladoletnih v svoji škofiji in ni ukrepal proti domnevnim storilcem. Dziwisz je vedno zanikal obtožbe, da je kar koli prikrival, in se vztrajno zavzemal za neodvisno preiskavo. Kardinal je eden najvidnejših predstavnikov Katoliške cerkve na Poljskem: dolga leta je bil osebni tajnik papeža Janeza Pavla II. (1978-2005).

Dziwisz je minuli konec tedna za poljske medije pozdravil rezultate preiskave ter se zahvalil papežu, Svetemu sedežu in nunciaturi na Poljskem za »pravično oceno«. Obtožbe na svoj račun je označil kot »nezaslužene in boleče«.

Za preučitev obtožb je bil zadolžen upokojeni nadškof Genove in nekdanji predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), kardinal Angelo Bagnasco.

Vatikan je leta 2021 upokojenega nadškofa Genove in tedanjega predsednika Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), kardinala Angela Bagnasca, zadolžil za preučitev obtožb. Kardinal je Poljsko je obiskal med 17. in 26. junijem, preučil dokumentacijo in opravil več pogovorov – tudi z Isakowicz-Zaleskim. To je bila doslej najvišja cerkvena preiskava na Poljskem glede zlorabe otrok s strani duhovnikov.

Leta 2021 je Vatikan odredil disciplinske kazni okoli desetim upokojenim škofom na Poljskem zaradi zanemarjanja svojih dolžnosti, kot odgovor na obtožbe o zlorabi s strani poljskih duhovnikov. Cerkveni ustanovi, ki podpira ukrepe za preprečevanje spolnega nasilja nad mladoletnimi, so morali plačati »razumen« znesek. Poleg tega večina kaznovanih škofov svoje duhovniške službe ne sme več opravljati v javnosti.

Kupi v trgovini

Razprodano
Življenje s Karlom
Papeži
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh