Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: kardinal Woelki je ravnal v skladu s pravili

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 05. 2022 / 12:18
Oznake: Cerkev, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: kardinal Woelki je ravnal v skladu s pravili
Kölnski nadškof kardinal Rainer Maria Woelki. FOTO: Vatican Media

Vatikan: kardinal Woelki je ravnal v skladu s pravili

Kölnski nadškof kardinal Rainer Maria Woelki in njegov generalni vikar Markus Hofmann po mnenju Vatikana nista kršila kanonskega prava s financiranjem strokovnih mnenj in svetovalcev za stike z javnostjo pri obravnavi primerov spolnih zlorab.

»Po temeljiti preiskavi« je bilo ugotovljeno, da pri vsoti 2,8 milijona evrov vodstvo kölnske nadškofije ni poseglo po sredstvih iz škofijskih skladov, kot je v pismu nemškemu kardinalu po navedbah katoliške tiskovne agencije KNA zapisal prefekt vatikanske Kongregacije za škofe, kanadski kardinal Marc Ouellet. V začetku tedna so možnost vpogleda v dokumentacijo dobili tudi predstavniki medijev.

Kardinal Woelki se je od lanskega oktobra do začetka letošnjega marca začasno umaknil z vodilnega položaja kölnske nadškofije.

Med Woelkijevim premorom na nadškofovskem položaju, ki je trajal od lanskega oktobra do začetka letošnjega marca, je začasni vodja kölnske nadškofije, pomožni škof Rolf Steinhäuser, znova naročil temeljit pregled celotne dokumentacije s strani dveh izvedencev za cerkveno pravo. Obstajal je namreč sum, da premoženjski svet in stolni kapitelj nista bila zadostno seznanjena s predpisi glede uporabe finančnih sredstev v skladu s kanonskim pravom.

V primeru sklada, ki ga je leta 1952 ustanovil takratni kölnski nadškof kardinal Josef Frings (1887-1978), »ni povezave z oporoko darovalca«, je zapisano v pismu kardinala Ouelleta. Zato ima pristojni nadškof možnost, da s temi sredstvi prosto razpolaga. Prav tako ni bilo zakonske obveze, da bi v postopke vključili škofijske nadzorne organe, saj ni šlo za škofijsko premoženje.

Kardinal Woelki olajšan

Woelki si je ob prejemu pisma iz Vatikana oddahnil in je v izjavi za javnost spregovoril o »dobrih novicah« iz Rima. Izrazil je upanje, da bo to »pomagalo k pomiritvi razmer v naši nadškofiji«. Agencijo za stike z javnostjo, za delo katere je bilo porabljenih 820.000 evrov, je nadškofija najela zato, ker je imela v tistem obdobju precej težav z delovanjem svojega tiskovnega urada. Niso pa pomislili na sklenitev pavšalne pogodbe in časovno omejitev svetovanja. Nadškof je še poudaril, da so bili dvigi iz sklada »vedno pregledni«. O tem so obvestili cerkveni davčni in gospodarski svet, poleg tega pa so bili odhodki vedno nižji od odobrenega zneska.

Kölnski kardinal upa, da bodo »dobre novice« iz Rima pripomogle k pomiritvi razmer v njegovi nadškofiji.

Sredstva iz cerkvenega sklada so namenjena tudi za plačilo odškodnin žrtvam spolnih zlorab, ker škofija v ta namen ne sme črpati iz sredstev, pridobljenih s cerkvenimi davki, ali iz škofijskega premoženja. Poleg tega je kölnska nadškofija poravnala tudi pol milijona evrov dolgov nekega duhovnika, ki se je znašel v hudi duševni stiski, kardinal Woelki pa delno financira še Univerzo za katoliško teologijo v Kölnu (KHKT).

Kupi v trgovini

Benedikt XVI., Zadnji pogovori
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh