Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: na naslednjem konzistoriju tudi kardinal Becciu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 08. 2022 / 18:13
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 19:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: na naslednjem konzistoriju tudi kardinal Becciu
Kardinal Giovanni Angelo Becciu. FOTO: Vatican Media

Vatikan: na naslednjem konzistoriju tudi kardinal Becciu

Kardinal Angelo Becciu se bo 27. avgusta na povabilo papeža Frančiška udeležil zasedanja kardinalskega zbora, kot je sam potrdil v izjavi za javnost.

Vatikanski sodni proces zaradi poneverbe, v katerem je na zatožni klopi tudi Becciu, se bo nadaljeval v letošnjem septembru, kardinal pa vztrajno zatrjuje, da je nedolžen.

Kardinal Becciu je sam pojasnil, da je povabilo na konzistorij prejel od papeža Frančiška.

Kot poroča spletni portal Vatican News, se bo kardinal Becciu v naslednjih dneh udeležil konzistorija, ki ga je papež sklical za imenovanje novih kardinalov, in tudi razprave o reformi rimske kurije. Becciu se je sicer septembra 2020 po vrsti pravnih postopkov odpovedal kardinalskim pravicam: še vedno ima naziv kardinala, vendar brez pripadajočih pravic. Na morebitnih papeških volitvah ne bi mogel sodelovati. Kot je kardinal sam pojasnil med bogoslužjem v mestu Golfo Aranci na domači Sardiniji, kjer preživlja letni dopust, je povabilo na konzistorij prejel od papeža Frančiška. V pogovoru za medije je pozneje izjavil, da je »globoko ganjen« nad to papeževo potezo in je znova izpostavil svojo povezanost s svetim očetom.

Pravice, povezane s kardinalskim naslovom, se ne nanašajo na sodelovanje v življenju Cerkve.

Viri Svetega sedeža nas spominjajo, da se pravice, povezane s kardinalskim naslovom, ne nanašajo na sodelovanje v življenju Cerkve, saj so vsi verniki poklicani k sodelovanju glede na svoj status. V primeru kardinalov to lahko vključuje povabilo, včasih osebno, da se udeležijo določenih srečanj, ki so predvidena samo zanje.

Sojenje kardinalu

74-letni kardinal Becciu je eden izmed obtožencev v sodnem procesu, ki se je začel julija 2020, in sicer v zvezi z neuspešnimi finančnimi naložbami vatikanskega državnega tajništva v londonsko nepremičnino. Sojenje se bo po poletnem odmoru nadaljevalo 29. in 30. septembra, oktobra pa je predvidenih še sedem obravnav. Becciu je obtožen poneverbe in zlorabe položaja, sam pa se je vedno označeval za »žrtev spletk«. Na sojenju, na katerem je bil doslej zaslišan trikrat, je vedno govoril o neutemeljenih obtožbah.

Kardinal vztrajno zatrjuje, da je nedolžen. FOTO: Vatican Media

Ozadje odpovedi kardinalskim pravicam

24. septembra 2020 je Becciu papežu ponudil svoj odstop s položaja prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, ki ga je sveti oče tudi sprejel. Kardinal je naloge prefekta opravljal od leta 2018, pred tem pa je bil namestnik v vatikanskem državnem tajništvu. Trditve iz obtožnice se nanašajo na to obdobje. Ob odstopu s položaja prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov se je Becciu odpovedal tudi vsem pravicam, povezanim s kardinalskim nazivom.

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh