Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski finančni proces: kardinal Becciu zanika sleherno krivdo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 05. 2022 / 10:07
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2022 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski finančni proces: kardinal Becciu zanika sleherno krivdo
Kardinal Angelo Becciu med pričanjem na vatikanskem sodišču. FOTO: Vatican Media

Vatikanski finančni proces: kardinal Becciu zanika sleherno krivdo

Kardinal Giovanni Angelo Becciu se v vatikanskem finančnem procesu predstavlja kot žrtev »zloglasnih« in »neutemeljenih« obtožb.

V skoraj 50-stranski »spontani izjavi«, ki jo je kardinal prebral v približno dveh urah in pol, je znova odločno potrdil svojo nedolžnost in se ogorčeno odzval na vse obtožbe proti njemu. »Odvzete so mi bile vse zadolžitve, ki sem jih opravljal; potisnjen sem bil na obrobje kurije in Cerkve,« je z občasno tresočim glasom potožil Becciu: »Da ne omenjam trpljenja, ki ga je utrpela moja družina.« Sprašuje se, je pojasnil: »Zakaj so bile te lažne obtožbe posredovane svetemu očetu? S kakšnim namenom?«

Zakaj so bile te lažne obtožbe posredovane svetemu očetu? S kakšnim namenom?

Kardinal Becciu, ki je do leta 2018 delal na vatikanskem državnem tajništvu, je v vatikanskem finančnem procesu obtožen poneverbe in zlorabe položaja ter nagovarjanja k dajanju lažnih izjav. V postopku z devetimi drugimi obtoženimi gre v temelju za finančne nepravilnosti in izgube v višini okoli 270 milijonov evrov pri pridobitvi prestižne nepremičnine v Londonu. Po navedbah obtožnice naj bi v ta namen uporabili tudi darove iz papeške nabirke za Petrov novčič, kardinal Becciu pa to obtožbo izrecno zavrača.

Kardinalu očitajo tudi vprašljiva nakazila v njegovo domačo škofijo na Sardiniji, v dobrodelno zadrugo, ki jo vodi njegov brat, ter plačila prav tako obtoženi svetovalki za varnost Ceciliji Marogna, ki naj bi delovala tudi v Sloveniji. Becciu je znova zavrnil vse obtožbe in ugibanja o zasebnem razmerju z Marogno. Kot je zatrdil, je šlo za povsem profesionalno sodelovanje, vse druge trditve pa po njegovih besedah pričajo o »pomanjkanju spoštovanja žensk na splošno«.

Obtožbe proti Albertu Perlasci

73-letni cerkveni dostojanstvenik je v svojem samogovoru posebno pozornost namenil Albertu Perlasci. Kot vodja uprave v državnem tajništvu je do leta 2019 nadziral njegovo finančno dejavnost. Zoper njega ni bila vložena nobena obtožba, temveč v postopku igra vlogo osrednje priče. Spor glede dostopa do zvočnih in video posnetkov Perlascovih zaslišanj je sodni postopek zavlačeval več mesecev. Na sojenju je bil tokrat prvič navzoč tudi odvetnik Alberta Perlasce.

Kardinal Becciu o Albertu Perlasci: »Kot vodja majhnega imperija, nagle jeze in občutljiv.«

Kot vodja uprave se je Perlasca počutil kot vodja »majhnega imperija«, bil je »nagle jeze« in »občutljiv«. Ko je bil med preiskavo razrešen vseh dolžnosti, je grozil s samomorom. Kljub temu se je vedno zanašal na Perlascovo obsežno strokovno znanje in mu zaupal, je pojasnil Becciu. Njun odnos je bil prijateljski - do večerje leta 2020, ko ga je Perlasca malodane začel zasliševati. Dejstvo, da je ta pogovor slišal tudi njegov nekdanji podrejeni uslužbenec, ga je močno prizadelo, tako kardinal Becciu.

Zaslišanje drugih osumljencev

V vatikanskem finančnem procesu sta v zadnjih tednih že pričala nekdanji vodji Vatikanskega finančnega nadzornega organa AIS, nekdanji predsednik Rene Brülhart in nekdanji direktor Tommaso di Ruzza, v svojih zagovorih pa sta zavrnila kakršno koli nepravilno ravnanje. Oba sta poudarila, da nista imela nikakršne nadzorne vloge, kaj šele pristojnosti nad državnim tajništvom. Oba sta obtožena zlorabe položaja, Di Ruzza tudi poneverbe in izdajanja uradne skrivnosti. Becciujev nekdanji tajnik Mauro Carlino je prav tako odločno potrdil svojo nedolžnost.

Drugi obtoženi, ki jih mora sodišče še zaslišati, so Cecilia Marogna, italijanska finančna posrednika Enrico Crasso in Gianluigi Torzi, upravitelj sklada Raffaele Mincione, odvetnik Nicola Squillace in finančni posrednik Fabrizio Tirabassi.

Kardinal Becciu: Vatikan je plačal odkupnino za osvobojeno redovnico

Po navedbah kardinala Becciuja je Vatikan plačal tudi milijon evrov za osvoboditev ugrabljene redovnice v Maliju, ki je štiri leta preživela v ujetništvu. Denar naj bi posredovali nekemu varnostnemu podjetju v Veliki Britaniji, ki je nato vzpostavilo stik z islamskimi ugrabitelji v Maliju in nato plačalo odkupnino. Tako kontakte kot plačila naj bi posredovala italijanska svetovalka za varnost Cecilia Marogna. O vsem dogajanju, je pojasnil kardinal Becciu, je bil sproti obveščen tudi papež Frančišek.

Pri osvoboditvi s. Glorie naj bi posredovalo varnostno podjetje iz Velike Britanije.

S. Gloria Cecilia Narvaez je bila v začetku oktobra 2021 v Maliju po več kot štirih letih in pol osvobojena iz ujetništva. Nekaj dni po njeni osvoboditvi so redovnico slovesno pozdravili med bogoslužjem v vatikanski baziliki sv. Petra.

Kolumbijko so ugrabili 7. februarja 2017 v mestu Karangasso na jugu Malija, kjer je sestra frančiškanka dotlej delovala šest let. Julija istega leta je bilo v javnosti objavljeno pismo, naslovljeno na njenega brata, v katerem je bilo pojasnjeno, da so redovnico ugrabili pripadniki skupine v podporo islamu.

Nalaganje
Nazaj na vrh