Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Zgodovina

Vatikanski tajni arhiv

Grzegorz Górny in Janusz Rosikoń

Neznane plati cerkvene zgodovine Več
34,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Vatikanski tajni arhiv
Vatikanski tajni arhiv
34,90€

Lastnosti

Koda: 9789610406228
Avtor prevoda: Andrej Turk
Založba: Družina
E-knjiga: Ni e-knjiga
Leto izdaje: 2020
Število strani: 352
Vezava: trda
Mere: 200 x 260 mm

O izdelku

Neznane plati cerkvene zgodovine

Dva tisoč let papeškega arhiva: od svetega Petra do današnjega časa

Mednarodno priznani ekipi raziskovalnih novinarjev je uspelo pridobiti dostop do ene najbolj varovanih ustanov na svetu – papeškega arhiva. Že sama omemba Vatikanskega tajnega arhiva vzbuja radovednost pri vseh, ki jih zanima zgodovina. Arhiv je s svojimi edinstvenimi zbirkami dokumentov in zaupnih poročil, ki so jih zbrale najodličnejše diplomatske službe, neizčrpna zakladnica virov o svetovni zgodovini.

Zato se arhiv vse bolj odpira svetu – 28. oktobra 2019 je papež Frančišek v motupropriju L'esperienza storica odredil spremembo imena iz »Vatikanski tajni arhiv« v »Vatikanski apostolski arhiv.« Papež je pojasnil, da je ime, ki ga arhiv nosi od 17. stoletja, zavajajoče, saj namiguje, da so v njem shranjeni podatki namenjeni le redkim posvečenim. Latinski izraz secretum je izvirno pomenil, da gre za zasebni (papežev) arhiv in ne tajni.

»Da bi lahko resnično ocenili preteklost, moramo najprej temeljito in natančno preveriti dejstva. V ta namen sva obiskala rimske arhive ter se srečala s številnimi zgodovinarji. Z njihovo uporabo sva se poglobila v zgodovino križarskih vojn, templjarjev, inkvizicije, konkvistadorjev, Galilejevega procesa, francoske revolucije, španske državljanske vojne, papeža Pija XII., Holokavsta in drugih tem, ki niso samo del preteklosti, saj so tako nenehno prisotne v javnih razpravah . «

Je Pij XII. pomagal Judom ali Hitlerju?

Podobni izdelek

Priče skrivnosti
Zgodovina
34,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh