Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan vrača dele atenskega Partenona

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 03. 2023 / 11:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2023 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan vrača dele atenskega Partenona
Tempelj Partenon na atenski Akropoli. FOTO: Wikipedia

Vatikan vrača dele atenskega Partenona

Vatikan Grčiji vrača reliefne dele atenskega templja Partenon.

Antične marmorne umetnine prevažajo danes, kot so včeraj po navedbah avstrijskega Kathpressa potrdili Vatikanski muzeji. To pomeni, da se več kosov s friza znamenitega templja, ki je bil odstranjen v 19. stoletju, vrača na kraj izvora. Le Britanski muzej v Londonu, kjer hranijo večino fragmentov, jih ni pripravljen izročiti.

Frizi so bili odstranjeni po odloku sultana Selima III. iz leta 1801: ta je britanskemu odposlancu v Konstantinoplu Thomasu Bruceu, lordu Elginu, dovolil, da vzame »nekaj kamnitih blokov z napisi ali figurami«. Lord Elgin pa je naročil, naj se celoten partenonski friz razbije in odpelje v London. Posamezne kose so prodali že na poti, vključno s tremi vatikanskimi primerki.

Deli Partenona se vračajo domov

Leta 2006 je bila Univerza v Heidelbergu prva ustanova, ki je iz svoje zbirke klasičnih starin vrnila dele Partenona v svoji lasti. Odtlej se pojavljajo pozivi, naj se vsi razpršeni fragmenti vrnejo na kraj svojega izvora. Maja lani je Arheološki muzej v Palermu na jugu Italije izročil svoje tempeljske fragmente Muzeju Akropole v Atenah.

Trije fragmenti iz Vatikanskih muzejev prikazujejo dele konjske glave, glavo dečka in moškega z brado.

Decembra lani je papež Frančišek napovedal, da bo fragmente iz Vatikanskih muzejev predal pravoslavnemu atenskemu nadškofu Hieronimu II. Tudi to naj bi razumeli kot znamenje ekumenizma, so takrat pojasnili v Vatikanu.

Trije fragmenti iz Vatikanskih muzejev prikazujejo dele konjske glave, glavo dečka in moškega z brado. Konj pripada delu friza, ki prikazuje spor med Ateno in Pozejdonom glede vladavine Atike, deček predstavlja nosilca ploščatih kruhkov, ki so jih tradicionalno darovali med veliko procesijo v čast boginji Ateni, bradati moški pa je del boja kentavrov.

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh