Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan vrača dele atenskega Partenona

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 03. 2023 / 11:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2023 / 12:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan vrača dele atenskega Partenona

Vatikan vrača dele atenskega Partenona
Tempelj Partenon na atenski Akropoli. FOTO: Wikipedia
Vatikan Grčiji vrača reliefne dele atenskega templja Partenon.

Antične marmorne umetnine prevažajo danes, kot so včeraj po navedbah avstrijskega Kathpressa potrdili Vatikanski muzeji. To pomeni, da se več kosov s friza znamenitega templja, ki je bil odstranjen v 19. stoletju, vrača na kraj izvora. Le Britanski muzej v Londonu, kjer hranijo večino fragmentov, jih ni pripravljen izročiti.

Frizi so bili odstranjeni po odloku sultana Selima III. iz leta 1801: ta je britanskemu odposlancu v Konstantinoplu Thomasu Bruceu, lordu Elginu, dovolil, da vzame »nekaj kamnitih blokov z napisi ali figurami«. Lord Elgin pa je naročil, naj se celoten partenonski friz razbije in odpelje v London. Posamezne kose so prodali že na poti, vključno s tremi vatikanskimi primerki.

Deli Partenona se vračajo domov

Leta 2006 je bila Univerza v Heidelbergu prva ustanova, ki je iz svoje zbirke klasičnih starin vrnila dele Partenona v svoji lasti. Odtlej se pojavljajo pozivi, naj se vsi razpršeni fragmenti vrnejo na kraj svojega izvora. Maja lani je Arheološki muzej v Palermu na jugu Italije izročil svoje tempeljske fragmente Muzeju Akropole v Atenah.

Trije fragmenti iz Vatikanskih muzejev prikazujejo dele konjske glave, glavo dečka in moškega z brado.

Decembra lani je papež Frančišek napovedal, da bo fragmente iz Vatikanskih muzejev predal pravoslavnemu atenskemu nadškofu Hieronimu II. Tudi to naj bi razumeli kot znamenje ekumenizma, so takrat pojasnili v Vatikanu.

Trije fragmenti iz Vatikanskih muzejev prikazujejo dele konjske glave, glavo dečka in moškega z brado. Konj pripada delu friza, ki prikazuje spor med Ateno in Pozejdonom glede vladavine Atike, deček predstavlja nosilca ploščatih kruhkov, ki so jih tradicionalno darovali med veliko procesijo v čast boginji Ateni, bradati moški pa je del boja kentavrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh