Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: pisne prošnje Judov iz arhiva Pija XII. odslej na spletu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 06. 2022 / 14:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2022 / 15:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: pisne prošnje Judov iz arhiva Pija XII. odslej na spletu
Pismo univerzitetnega študenta »izraelskega izvora« iz koncentracijskega taborišča v Španiji iz leta 1942. FOTO: Vatican Media

Vatikan: pisne prošnje Judov iz arhiva Pija XII. odslej na spletu

Vatikan je naredil še en korak v zgodovinski presoji nacističnega obdobja.

Od konca junija bo na spletu na voljo 170 zvezkov o pontifikatu Pija XII. (1939-1958). Kot so v teh dneh sporočili iz Vatikana, se izbor osredinja na okoli 2.700 primerov prošenj za pomoč, ki so jih Judje naslovili na Vatikan med drugo svetovno vojno. Poleg fotografske reprodukcije dokumentov bo priložen tudi seznam prejemnikov pomoči. Po navedbah avstrijskega Kathpressa bo za začetek na spletu objavljenih 70 odstotkov gradiva.

»Dragocena dediščina« bo zdaj na zahtevo papeža Frančiška dostopna vsemu svetu.

Gre za »dragoceno dediščino«, ki bo zdaj na zahtevo papeža Frančiška dostopna vsemu svetu, je v časniku L'Osservatore Romano zapisal vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher, izbor dokumentov pa vsebuje predvsem judovsko zbirko zgodovinskega arhiva državnega tajništva in dele zbirke »Izredne cerkvene zadeve«. Del zbirke, iz obdobja med 1939 in 1948, je že od spomladi 2020 dostopen raziskovalcem v čitalnici zgodovinskega arhiva.

FOTO: Vatican Media

Raziskovalci na Univerzi v Münstru že preučujejo na tisoče peticij, ki so jih Judje v Evropi v času nacizma naslovili na papeža Pija XII. Ustanova »Spomin, odgovornost in prihodnost« (EVZ), nemško zunanje ministrstvo in družba Bayer AG financirajo projekt »Prosimo papeža za pomoč« (Asking the Pope for Help) s približno dvema milijonoma evrov. Dokumenti, ki jih je odkrila skupina zgodovinarjev pod vodstvom Huberta Wolfa, cerkvenega zgodovinarja iz Münstra, izvirajo iz arhiva, ki se nanaša na Pija XII. (1939-1958).

Wolf je lansko leto dokumente opisal kot »pretresljiva pričevanja o preganjanju«. Prva analiza virov je takrat pokazala, da se je Sveti sedež po možnosti odzval na prošnje za pomoč, na primer z denarjem, hrano ali vizumom. Podobo papeža Pija XII. je vsekakor treba prikazati bolj večplastno, »kot to pogosto počnemo zdaj«, je v svojem prispevku zapisal Wolf.

Vatikanski arhiv. FOTO: Vatican Media

Hitlerjev faksimile za papeža Frančiška

Papež Frančišek pa je v dar prejel dokument, ki spominja na vojne grozote: predstavniki Centra Simona Wiesenthala (SWC) so svetemu očetu med obiskom v Vatikanu izročili faksimile antisemitskega pisma Adolfa Hitlerja iz leta 1919, kot so po obisku sporočili predstavniki omenjenega centra. V pismu bodoči diktator poziva k izgonu Judov iz Nemčije s strani »vlade nacionalne moči«.

Papež je med srečanjem s predstavniki SWC obsodil sedanji val antisemitizma in posvaril pred grožnjo populizma. Ob faksimilu je dejal, kako je iz pisma, ki ga je Hitler napisal in podpisal leta 1919, jasno razvidno, da mu ni mar za nemško ljudstvo, ampak le za spodbujanje nevarne ideologije, zato papež spodbuja SWC, naj še naprej služi kot most med preteklostjo in prihodnostjo: »Še naprej se spominjajte zgodovine, da bo koristna za prihodnost.«

Papež Frančišek kristjane in Jude poziva, naj se bolj osredinijo na svojo skupno dediščino.

Predstavniki centra proti antisemitizmu s sedežem v Los Angelesu so Vatikan nazadnje obiskali januarja 2020, ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz. Papež je med sprejemom odločno obsodil vse oblike antisemitizma zaradi »barbarskega vnovičnega pojava antisemitskih izgredov«. Kristjane in Jude je tudi pozval, naj se bolj osredinijo na svojo skupno dediščino.

Center Simona Wiesenthala je judovska politično dejavna nevladna organizacija, poimenovana po Simonu Wiesenthalu (1908-2005), ki je preživel holokavst in bil »lovec na naciste«. Center se ukvarja predvsem s tematiko holokavsta.

Nalaganje
Nazaj na vrh