Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: priprave na sveto leto 2025 na »visokih obratih«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 05. 2023 / 11:36
Oznake: Cerkev, Dogodek, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2023 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: priprave na sveto leto 2025 na »visokih obratih«
Msgr. Graham Bell in nadškof Rino Fisichella na predstavitvi priprav v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Vatikan: priprave na sveto leto 2025 na »visokih obratih«

Priprave na jubilejno sveto leto 2025 v Katoliški cerkvi že dobivajo konkretno podobo.

Pristojni za organizacijo dogodka v Vatikanu, nadškof Rino Fisichella, je minuli teden javnosti predstavil prve rezultate in projekte. Spletna stran www.iubilaeum2025.va za prihajajoči jubilej je dostopna v devetih jezikih, od septembra pa se bodo ljudje lahko prijavljali na romanje v Rim in različne dogodke. Natančen datum odprtja svetega leta decembra 2024 še ni določen: razglašen bo s t. i. papeževo bulo 9. maja prihodnje leto.

Z registracijo na novi spletni strani bodo romarji prejeli nekakšno digitalno osebno izkaznico. Registracija je brezplačna, za manjše plačilo pa bo na voljo tudi romarska kartica s posebnimi rimskimi popusti. Vsaka izkaznica ima kodo QR, s katero bo mogoč dostop do jubilejnih dogodkov in svetih vrat. Ta poseben vhod v cerkev je odprt samo ob svetih letih, po katoliškem izročilu pa prehod skozi takšna vrata v povezavi z molitvijo, spovedjo in prejemom evharistije prinaša popolni odpustek.

Eden osrednjih dejavnikov romanja v svetem letu je obisk določenih rimskih cerkva.

Drugi osrednji dejavnik romanja v svetem letu je obisk določenih rimskih cerkva. Poleg klasičnega romanja po sedmih cerkvah bodo lahko romarji leta 2025 svoje potovanje načrtovali tudi individualno prek spletnega portala. Ena od poti je recimo namenjena rimskim cerkvam, ki so posvečene cerkvenim učiteljica in zavetnicam Evrope. Na splošno naj bi bili turistom dostopni številni verski kraji, ki so večini obiskovalcev manj poznani.

Velik del vsebine spletnega portala bo od septembra na voljo tudi v aplikaciji Sveto leto. Dogodek bodo spremljali tudi na družbenih omrežjih. Od 1. junija bo na Ulici sprave, Via della Conciliazione, ki vodi v Vatikan, urejeno romarsko središče.

Geslo »Romarji upanja«

Jubilej bo tematsko posvečen tudi drugemu vatikanskemu cerkvenemu zboru pod geslom »Romarji upanja«. Ob tej priložnosti je Vatikan izdal t. i. »koncilske zvezke«: v 35 knjižicah so opisane osrednje vsebine koncila. Serija je zaenkrat na voljo v italijanskem in španskem jeziku, prevedena pa bo tudi v druge jezike.

Leta 2025 bo minilo tudi 1.700 let od prvega ekumenskega koncila v Niceji.

Obenem bo leta 2025 minilo 1.700 let od prvega ekumenskega koncila v Niceji. Na tem koncilu so bili leta 325 oblikovani temelji krščanske vere, zato bi morale pri obhajanju svetega leta sodelovati tudi druge krščanske veroizpovedi. Organizacijo podpira ekumenska komisija.

Druge komisije so odgovorne za kulturni program ali stike z območnimi cerkvami. Tudi koledar z datumi za posebne poudarke svetega leta je že dobro napolnjen. Konec julija in začetek avgusta 2025 je načrtovan poseben program za mlade, aprila za bolnike in invalide, oktobra za starejše, junij pa je skoraj v celoti namenjen posvečenim osebam.

Večji infrastrukturni projekti

Občutljivo točko predstavljajo načrtovani infrastrukturni projekti, ki naj bi bili dokončani za sveto leto. Predvsem naj bi mesto postalo prijaznejše za pešce, na primer s podhodom pred Angelskim gradom. Poleg tega naj bi obnovili trge okoli Vatikana ter kupili nove avtobuse in vlake. Republika Italija in njena prestolnica nameravata v to vložiti 4 milijarde evrov.

Zadnje izredno sveto leto se je začelo 8. decembra 2015, zadnje redno jubilejno leto, ki jih redno obhajamo vsakih 25 let, pa se je začelo 24. decembra 1999.

Vatikan, glavno mesto in država pri tem tesno sodelujejo. Nadškof Fisichella je napovedal, da se bo gradnja jubilejnih projektov kmalu začela. Največja dela za jubilej naj bi bila zaključena do 8. decembra 2024.

Zadnje izredno sveto leto se je začelo 8. decembra 2015, zadnje redno jubilejno leto, ki jih redno obhajamo vsakih 25 let, pa se je začelo 24. decembra 1999.

Nalaganje
Nazaj na vrh