Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob svetem letu 2025: znamenje duhovnega preporoda

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 02. 2022 / 00:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2022 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ob svetem letu 2025: znamenje duhovnega preporoda
Papež sveto leto slovesno odpre z odprtjem svetih vrat v baziliki sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Papež ob svetem letu 2025: znamenje duhovnega preporoda

Sveto leto 2025 naj bi bilo na željo papeža Frančiška posebej posvečeno ubogim in beguncem.

Poleg tega se svetemu očetu zdi pomembno tudi vprašanje okoljevarstva, kot je po navedbah spletnega portala Vatican News zapisal v pismu predsedniku Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, nadškofu Rinu Fisichelli, ki so ga včeraj objavili v Vatikanu.

Po dveh letih koronaepidemije bi lahko jubilejno leto znova prispevalo k temu, da bi se v svetu znova vzpostavilo ozračje upanja in zaupanja, kot znamenje duhovnega preporoda, je zapisal 85-letni voditelj Katoliške cerkve. Izrazil je upanje, da bo omenjeni papeški svet našel ustrezne oblike, s pomočjo katerih se bomo na sveto leto »lahko pripravili in ga obhajali z globoko vero, živim upanjem in dejavno ljubeznijo do bližnjega«.

Papež si želi, da bi se na sveto leto pripravili in ga obhajali z globoko vero, živim upanjem in dejavno ljubeznijo do bližnjega.

Sveto leto 2025 bomo v Rimu obhajali pod geslom »Romarji upanja«. Nadškof Fisichella in papeški svet, ki deluje pod njegovim vodstvom, sta pristojna za organizacijo dogodkov, povezanih z jubilejem.

Sveta leta v Katoliški cerkvi redno obhajamo vsakih 25 let, vmes pa papež občasno razglasi tudi kakšno izredno sveto leto. Leta 2015 smo na željo papeža Frančiška obhajali izredno sveto leto usmiljenja, zadnje redno jubilejno leto pa je bilo leto 2000, ko sta se svet in vesoljna Cerkev pripravljala na vstop v novo tisočletje.

Ob jubilejnem letu 2025 v Rimu pričakujejo okoli 45 milijonov romarjev in obiskovalcev.

Osrednji dejavniki jubilejnega leta so romanje v Rim, vstop v baziliko sv. Petra skozi sveta vrata in odpustek, k obredu pa sodi tudi obisk nekaterih rimskih cerkva. Ob jubilejnem letu 2025 v Rimu pričakujejo okoli 45 milijonov romarjev in obiskovalcev.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh