Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan z ulice: odslej tudi glas pomoči potrebnim

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 19:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan z ulice: odslej tudi glas pomoči potrebnim
Prva številka izide jutri, na slovesni praznik sv. Petra in Pavla, zavetnikov Rima. FOTO: Vatican News

Vatikan z ulice: odslej tudi glas pomoči potrebnim

V Vatikanu bodo odslej izdajali tudi ulični časnik: »L'Osservatore di strada«, »opazovalec ulice«, bo namenjen predvsem temu, da daje glas tistim, ki običajno nimajo priložnosti spregovoriti: revnim, ljudem, ki jih je življenje ranilo, ter vsem, ki so družbeno odrinjeni ali izključeni.

Kot so ob koncu tedna sporočili iz Vatikana, bo časnik v prihodnje izhajal vsako prvo nedeljo v mesecu, in sicer v spletni in tiskani obliki. Slednje bodo brezplačno delili po opoldanski molitvi angelovega češčenja s papežem Frančiškom na Trgu sv. Petra. Prvi izvod bo na voljo jutri, na slovesni praznik sv. Petra in Pavla, zavetnikov Rima.

Pri ustvarjanju vsebin bodo sodelovale tudi osebnosti iz sveta kulture, kot so pisatelji, časnikarji, igralci ali glasbeniki.

Revialno glasilo, ki bo del vatikanskega časnika L'Osservatore Romano, bodo oblikovali skupaj s tistimi, ki to potrebujejo. Namen je dati priložnost za izražanje tistim, ki imajo dar za pisanje ali risanje, ki želijo povedati zgodbo ali izraziti svoje mnenje, je zapisano v sporočilu iz Vatikana. Pri ustvarjanju vsebin bodo sodelovale tudi osebnosti iz sveta kulture, kot so pisatelji, časnikarji, igralci ali glasbeniki, ki bodo dali na voljo svoje znanje in izkušnje. Izdelek bo rezultat skupnega prizadevanja ter neposrednega odnosa in sodelovanja, kjer je vsem priznano enako dostojanstvo in spoštovanje. V prvi izdaji je recimo sodeloval ulični umetnik Maupal, ki slovi po svojih papeških grafitih.

Ulični časnik bo tokrat posvečen rimskemu brezdomcu Mimmu in njegovi zgodbi, vodilni prispevek pa prihaja izpod peresa italijanskega pisatelja Daniela Mencarellija. Objavljeni bodo prispevki o migrantih in prostovoljnem delu ter kratke zgodbe. V sporočilu za javnost je navedeno, da se L'Osservatore di strada v celoti financira s prostovoljnimi darovi. Podpirajo ga tudi različne človekoljubne organizacije, kot sta Karitas in katoliška Skupnost sv. Egidija.

Ne zgolj časnik ubogih in za uboge, temveč predvsem časnik skupaj z ubogimi

Časnik bodo torej razdeljevali brezplačno, morebitne prispevke pa bodo razdeljevalci lahko obdržali zase. Opazovalec ulice ne bo zgolj časnik ubogih in za uboge, temveč predvsem časnik skupaj z ubogimi, saj bo nastajal skupaj z njimi. Obsegal bo dvanajst strani. Na naslovnici bo »ulični uvodnik« predstavil temo meseca, ki bo vodilna nit članka »Štiri roke, dvoje src« na straneh 2 in 3, osrednje strani bodo namenjene besedam papeža Frančiška o vodilni temi. Dve strani časnika bosta bralcu prinesli »Pesmi z obrobja«: zgodbe, razmišljanja, pesmi, risbe, ki jih bodo ustvarile osebe z ulice. Na koncu teh strani bo članek predstavil izkušnje drugih uličnih časnikov, ki izhajajo v Italiji in po svetu. Zadnja stran bo bralcu približala dva zorna kota na izbrano mesečno temo: duhovni in humorni pogled. Avtorja v prvi številki sta kardinal Enrico Feroci in že omenjeni rimski ulični umetnik Maupal (Mauro Pallotta).

Opazovalec ulice je »časnik družbenega prijateljstva in bratstva«, kot je zapisano v naslovu, in želi biti tudi orodje, ki služi občestvu in sodelovanju med vsemi, ki se posvečajo človekoljubni dejavnosti. Da bi lahko izhajal tudi v prihodnje, se Opazovalec ulice v celoti zanaša na velikodušnost dobrotnikov, katerih darovi bodo omogočili kritje stroškov tiskanja in drugih sodelavcev, ki bodo svoj čas in delo brezplačno nudili za pripravo časnika.

Nalaganje
Nazaj na vrh