Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj je L'Osservatore objavil fotografijo mrtvih otrok

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 05. 2021 / 09:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2021 / 15:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj je L'Osservatore objavil fotografijo mrtvih otrok

Zakaj je L'Osservatore objavil fotografijo mrtvih otrok

Nedolžna kri: ozaveščanje o nesprejemljivih posledicah oboroženih sporov.

Izraelski napadi na Gazo FOTO: Vatican Media

Vatikanski časnik L'Osservatore Romano je v svoji italijanski različici v teh dneh na naslovnici objavil fotografijo dveh mrtvih otrok ob njunih žalujočih starših. Kot poroča spletni portal Vatican News, je naslov prispevka »Sangue innocente« - nedolžna kri. Na ta način želi omenjeni časnik med svojimi bralci ozavestiti nesprejemljive posledice oboroženih sporov.

»Svoje bralke in bralce prosimo za odpuščanje, ker objavljamo tako šokantno fotografijo. Toda umiranje otrok v bombnih napadih z vseh strani nas ne sme pustiti brezbrižne: to nam znova dokazuje, da vojne prinašajo le smrt, uničenje in sovraštvo, kot kažejo tudi dramatične izkušnje v Iraku. Otroci so tisti, ki za naše vojne plačujejo najvišjo ceno. To je nesprejemljivo. Da bi to resnično dojeli, da bi premagali brezbrižnost, ki nas pogosto zagrabi, moramo določene stvari žal videti na lastne oči,« so zapisali v uredniškem uvodniku.

Odločilne so bile papeževe besede

Otroci so pogosto »prve žrtve« vojne in nasilja, ne glede na to, ali govorimo o sporu med Gazo in Izraelom, spopadih v Jemnu, Siriji, Iraku, Afganistanu, ali o številnih pozabljenih vojnah na afriški celini – če omenimo le nekaj primerov. Vatikanski časnik je želel z objavo tokratne naslovne fotografije spomniti tudi na mnoge migrantske otroke, ki na poti proti Evropi utonejo v Sredozemskem morju.

Že teden dni prej so pri L'Osservatoreju razpravljali o tem, ali naj objavijo fotografijo s prepoznavnimi obrazi umrlih otrok in njunih obupanih staršev. Takrat se je uredništvo časnika odločilo, da tega ne stori, čeprav je bila odločitev izjemno težka. Ko pa je papež Frančišek med opoldansko molitvijo minulo nedeljo pozval k premirju v Sveti deželi in poudaril, da je smrt otrok v vojnih spopadih vedno nesprejemljiva, so sprejeli odločitev za sicer neobičajno, vendar močno potezo.


Naslovnica vatikanskega časnika FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh