Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

L'Osservatore Romano po 160 letih brez tiskane izdaje [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 08. 2021 / 09:56
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2021 / 10:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
L'Osservatore Romano po 160 letih brez tiskane izdaje [VIDEO]
L'Osservatore bo odslej obstajal le še kot spletna različica FOTO: zajem zaslona

L'Osservatore Romano po 160 letih brez tiskane izdaje [VIDEO]

Vatikanski časnik L'Osservatore Romano ima burno zgodovino. Dvakrat doslej ga niso tiskali: leta 1870 kar cel teden dni, ko so Piemontčani osvojili Rim, in leta 1919, ko je stavka tiskarjev ohromila Rim.

Sicer pa je papeški časnik vztrajal: prvič je na štirih straneh izšel 1. julija 1861, njegov pobudnik pa je bil tedanji namestnik vatikanskega »notranjega ministra«, Marcantonio Pacelli, ded poznejšega papeža Pija XII. Zdaj pa se zdi, poroča nemški Tagespost, da bo tradicionalno glasilo v »oprijemljivi obliki« izginilo. Obstajalo bo le še kot spletna različica in kdor ga bo želel prebirati, bo moral zanj odšteti dvajset evrov letne naročnine. Vatikanski dikasterij za medije ne poroča, koliko ljudi se je za to dejansko odločilo. Nihče ne računa na to, da bo L'Osservatore v novem spletnem formatu še kdaj dosegal tolikšno branost.

Časnik je že za časa predhodnikov trenutnega urednika izgubil precejšnje število naročnikov, prav tako ni več na voljo v večini italijanskih kioskov. Nazadnje ga je bilo pravzaprav mogoče najti le še na stojnici med stebriščem na trgu sv. Petra.

V tiskani obliki ostaja nemška tedenska izdaja L'Osservatoreja

Predvsem člani rimske kurije in zaposleni v Vatikanu se bodo morali o dogajanju za vatikanskimi zidovi odslej obveščati kje drugje. Seveda obstaja odlična alternativa na spletu, rezultat uspešne medijske reforme v pontifikatu papeža Frančiška: spletni portal Vatican News, kjer imata glavno besedo Andrea Tornielli, glavni urednik vseh vatikanskih medijev, in prefekt Dikasterija za medije, laik Paolo Ruffini.

Že v prvem valu koronaepidemije, ko so morali vatikansko tiskarno v sklopu zaščitnih ukrepov začasno zapreti, je v Vatikan prihajalo deset izvodov, tiskanih pri nemški založbi.

Zaenkrat pa v tiskani obliki ostaja nemška tedenska izdaja L'Osservatoreja, ki jo tiskajo pri nemški založbi Schwabenverlag. Že v prvem valu koronaepidemije, ko so morali vatikansko tiskarno v sklopu zaščitnih ukrepov začasno zapreti, je v Vatikan prihajalo deset izvodov, tiskanih na običajnem tiskalniku – namenjeni so bili papežu Frančišku, upokojenemu papežu Benediktu XVI. in vatikanskemu tajništvu.

Novo osrčje vatikanskih medijev je spletni portal Vatican News

Po letih 1870 in 1919 se je med koronaepidemijo tretjič zgodilo, da vatikanski časnik ni izšel v tiskani obliki. Kar ni uspelo drugi svetovni vojni, je dosegel droben virus iz kitajskega Wuhana. Očitno bo koronski vzorec veljal tudi v prihodnosti, v tiskani obliki ostaja le še tedenska nemška različica, vse druge pa prehajajo zgolj v spletno obliko.


L'Osservatore prebira tudi papež Frančišek

Ob letošnji julijski obletnici je vatikanskemu časniku pohvalo izrekel tudi papež Frančišek. V video posnetku, objavljenem ob tej priložnosti, je povedal, da časnik bere vsak dan »in ker ob nedeljah ne izhaja, mi takrat nekaj manjka«. L'Osservatore je prebiral že v Argentini, kjer so imeli na voljo tedensko izdajo v španskem jeziku, »ki pa zdaj žal ne izhaja več v tiskani različici«.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh