Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski finančni proces: tožilstvo zahteva visoko kazen za kardinala

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 07. 2023 / 09:45
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2023 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski finančni proces: tožilstvo zahteva visoko kazen za kardinala
Tožilec za kardinala Becciuja zahteva sedemletno zaporno kazen. FOTO: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Vatikanski finančni proces: tožilstvo zahteva visoko kazen za kardinala

Italijanskemu kardinalu Angelu Becciuju, obtoženem v vatikanskem finančnem procesu, grozi dolgotrajna zaporna kazen.

Vatikanski tožilec Alessandro Diddi je včeraj na sodišču zahteval 7 let in 3 mesece zapora ter 10.239 evrov denarne kazni za 75-letnega cerkvenega dostojanstvenika, ki je obtožen poneverbe in zlorabe položaja, poroča spletni portal Vatican News. Angelo Becciu je prvi kardinal v zgodovini Cerkve, ki mu sodi vatikansko sodišče.

Sodni proces obravnava predvsem domnevna kazniva dejanja v zvezi s financiranjem poslovne nepremičnine v Londonu.

Sodni proces obravnava predvsem domnevna kazniva dejanja v zvezi s financiranjem poslovne nepremičnine v Londonu, ki jo je osrednji organ za upravljanje cerkve - vatikansko državno tajništvo - od leta 2014 pridobil kot naložbeno nepremičnino za trimestni milijonski znesek. Nepremičnina je bila pozneje znova prodana z veliko izgubo: Vatikan naj bi bil oškodovan od 139 do 189 milijonov evrov.

Sojenje v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Becciu je v Vatikanu zasedal visok položaj

V času nakupa je kardinal Becciu kot namestnik zasedal drugi najvišji položaj v državnem tajništvu. Poleg londonskega posla je obtožen tudi nepravilnosti pri finančnih prenosih v njegovo matično škofijo na Sardiniji in v tamkajšnjo Karitas. Gre za okoli 225.000 evrov, pa tudi za domnevno vpletenost Becciujevih družinskih članov.

Kardinal naj bi z Vatikanom povezal tudi svojo znanko kot domnevno geopolitično izvedenko. Po navedbah obtožnice je državno tajništvo tej ženski, Ceciliji Marogna, izplačalo 575.000 evrov za osvoboditev ugrabljene redovnice v Maliju. Obtožena pa naj bi denarja ne porabila za ta namen, temveč za razkošne izdelke in potovanja.

Kardinal Becciu vse obtožbe odločno zanika in je doslej že večkrat izrazil svojo nedolžnost.

Kako se zagovarja kardinal?

Kardinal Becciu, ki mu v Vatikanu sodijo od sredine leta 2021, vse obtožbe odločno zanika in je doslej že večkrat izrazil svojo nedolžnost. Zaradi omenjenih obtožb se je moral odpovedati svojim kardinalskim pravicam, papež Frančišek pa ga je leta 2020 razrešil tudi s takratnega položaja prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov.

Poleg cerkvenega dostojanstvenika s Sardinije je še devet oseb obtoženih poneverbe, korupcije, izsiljevanja, pranja denarja, goljufije, zlorabe položaja in ponarejanja dokumentov. Tudi njim grozijo zaporne in denarne kazni. Vatikanski tožilec Diddi je za vse obtožene skupaj zahteval 73 let in 1 mesec zapora. Predsedujoči vatikanski sodnik Giuseppe Pignatone naj bi sodbo izrekel v letošnjem decembru.

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh