Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: »Šport je učinkovito sredstvo za bratstvo«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 05. 07. 2022 / 05:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 16:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: »Šport je učinkovito sredstvo za bratstvo«
Sara Carnicelli, članica Vatikanske atletike, z dvema italijanskima športnicama na sredozemskih igrah v Oranu. FOTO: Vatikan News

Papež Frančišek: »Šport je učinkovito sredstvo za bratstvo«

Papež Frančišek vabi vse športnike, ki se udeležujejo sredozemskih iger v Oranu v Alžiriji, naj šport živijo kot izkušnjo edinosti in bratstva. Tam je tudi Vatikanska atletika kot »papeževa ambasadorka« in konkretna pričevalka »solidarnega športnega obraza«.

Papeževo sporočilo se je bralo med sveto mašo, ki je v soboto, 2. julija potekala v alžirskem nacionalnem svetišču Naše Gospe svetega Križa v Oranu, kjer so se odvijale 19. sredozemske igre. Papež je dejal, da je pristen šport zgrajen na poštenosti in spoštovanju drugih ljudi.

Šport je način oblikovanja bratstva, ki sicer ne ustavi vojne, lahko pa pokaže možnost človeškega sobivanja, ki spoštuje vrednote, poštenost in pozornost. Pristen šport namreč vzgaja in oblikuje.

»Most med različnimi verstvi in kulturami«

Sveti oče je izpostavil vrednost in vlogo športa, pa tudi samih sredozemskih iger, ki predstavljajo »most med različnimi verstvi in kulturami«; most, ki je v današnjih vojnih in nasilnih razmerah nujen bolj kod kdaj koli prej. Pozdrave je namenil okoli 3390 udeležencem športnih iger, ki prihajajo iz 26 držav, med njimi je tudi Vatikanska atletika.

Na sredozemskih igrah v Oranu tudi Vatikanska atletika

Spomnil je tudi, da je Sredozemlje križišče kultur in narodov in da je danes postalo pokopališče za mnoge, ki ga prečkajo, da bi našli boljšo prihodnost. Po papeževih besedah lahko šport postane »učinkovito sredstvo za bratstvo« in iz nas naredi brate in sestre.

 Sara Carnicelli med mašo v svetišču Naše Gospe svetega Križa v Oranu. FOTO: Vatikan News

Papež vse spodbuja, naj »skupaj tečejo pomemben tek življenja pod materinskim pogledom Naše Gospe svetega Križa«.

Sveti oče se je zahvali še alžirskemu organizacijskemu odboru, ki je na sredozemske igre povabil Vatikansko atletiko. To kaže na »dejanje športnega bratstva velikega pomena«. Vatikanska atletika je konkretna pričevalka »solidarnega športnega obraza«, s tem ko sprejema mlade migrante in invalidne osebe. 

Nalaganje
Nazaj na vrh