Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je Jozef Tomko, najstarejši kardinal vesoljne Cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 08. 2022 / 10:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2022 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je Jozef Tomko, najstarejši kardinal vesoljne Cerkve
Kardinal Jozef Tomko, upokojeni prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov. FOTO: Vatican Media

Umrl je Jozef Tomko, najstarejši kardinal vesoljne Cerkve

Umrl je slovaški kardinal Jozef Tomko, nekdanji prefekt rimske kongregacije za misijone.

Najstarejši kardinal vesoljne Cerkve je umrl davi ob 5. uri v 99. letu starosti v Rimu, poročata spletni portal Vatican News in Slovaška škofovska konferenca. Tomko je bil 25. junija sprejet v eno od rimski bolnišnic, kjer so ga najprej obravnavali zaradi poškodbe vratne hrbtenice, nato pa še zaradi koronavirusne bolezni, od konca minulega tedna pa so zanj skrbeli vatikanski zdravnik in redovnice sv. Vincencija Pavelskega v njegovem stanovanju v Rimu. Med bivanjem v bolnišnici ga je obiskal tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

 Najstarejši član kardinalskega zbora je zdaj upokojeni nadškof Luande v Angoli, 97-letni Alexandre do Nascimento.

Slovaška škofovska konferenca je ob kardinalovi smrti pozvala k molitvi za pokojnega. Podrobnosti o žalni slovesnosti bodo objavljene v kratkem. Tomka naj bi pokopali v stolnici svete Elizabete v mestu Košice na vzhodnem Slovaškem. Najstarejši član kardinalskega zbora je zdaj upokojeni nadškof Luande v Angoli, 97-letni Alexandre do Nascimento.

Kardinal Tomko ob srečanju s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Kardinal Tomko je v letih med 1985 in 2001 vodil vatikansko Kongregacijo za evangelizacijo narodov. Tudi po upokojitvi leta 2001 je še dlje časa opravljal obveznosti v Vatikanu, med drugim je bil do leta 2007 predsednik Papeškega odbora za svetovne evharistične kongrese. Papež Benedikt XVI. (2005-2013) ga je leta 2012 imenoval za predsednika kardinalske komisije za razjasnitev takratne afere Vatileaks.

»Posodil« glas papežu

Jozef Tomko se je rodil 11. marca 1924 v kraju Udavske v bližini mesta Humenne na tedanjem Češkoslovaškem in med vojno vstopil v bogoslovno semenišče v Bratislavi. Jeseni 1945 se je Tomko preselil v Rim, kjer je zatem preživel večino svojega življenja. Po posvečenju leta 1949 je do leta 1961 doktoriral iz teologije, sociologije in prava. Leta 1979 mu je papež Janez Pavel II. (1978-2005) v Sikstinski kapeli podelil škofovsko posvečenje, leta 1985 pa ga je imenoval za kardinala in prefekta kongregacije za misijone.

Po padcu komunizma in še posebej po upokojitvi je bil pogost obiskovalec Slovaške.

Tomko je svojo domovino Slovaško v obdobju komunistične diktature lahko obiskal le v času praške pomladi leta 1968, in leta 1989, tik pred »žametno revolucijo«, ko se je udeležil škofovskega posvečenja. Po padcu komunizma in še posebej po upokojitvi je bil pogost obiskovalec Slovaške. Med zadnjim obiskom Janeza Pavla II. na Slovaškem septembra 2003 je Tomko »posodil« glas poljskemu papežu, ki je imel že zelo oslabljen glas, in je bral njegove govore.

Pokojni slovaški kardinal Jozef Tomko. FOTO: Vatican Media

Ob smrti kardinala Tomka tudi papeževo sožalje

Ob smrti slovaškega kardinala je sožalje izrekel tudi papež Frančišek. V telegramu nadškofu Košic, Bernardu Bobru, je zapisal: »Ko se spominjam tega cenjenega in modrega brata, ki je s pomočjo globoke vere in daljnovidnega pogleda ponižno in požrtvovalno služil evangeliju ter Cerkvi, se s hvaležnostjo spominjam njegovega dolgega in plodovitega dela pri Svetem sedežu kot prizadevnega in preudarnega sodelavca mojih predhodnikov.«

Gospoda prosim, naj sprejme tega svojega zvestega služabnika v nebeški Jeruzalem, in iz srca podeljujem svoj blagoslov vsem, ki žalujejo ob njegovem slovesu.

Papež je v sožalnem telegramu spomnil tudi na gorečnost pokojnega kardinala v molitvi: »Prav tako se spominjam njegovega molitvenega duha, ki ga je vodil, da je še v visoki starosti redno vsak večer molil rožni venec na Trgu svetega Petra ter tako romarjem in turistom lepo in javno pričeval o ljubezni do Device Marije. Gospoda prosim, naj sprejme tega svojega zvestega služabnika v nebeški Jeruzalem, in iz srca podeljujem svoj blagoslov vsem, ki žalujejo ob njegovem slovesu, s hvaležno mislijo na sestre usmiljenke svetega Vincencija Pavelskega, ki so z vso pozornostjo skrbele zanj.«

Nalaganje
Nazaj na vrh