Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan prodal prestižno londonsko nepremičnino

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 07. 2022 / 11:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2022 / 12:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan prodal prestižno londonsko nepremičnino
Nekdanja vatikanska nepremičnina v Londonu. FOTO: Vatican Media

Vatikan prodal prestižno londonsko nepremičnino

Vatikan je prodal prestižno londonsko nepremičnino v četrti Chelsea za okoli 216 milijonov evrov oz. 186 britanskih funtov, so včeraj sporočili z vatikanskega tiskovnega urada.

Stavbo na aveniji Sloane je kupila ameriška finančna družba Bain Capital. Lani so mediji poročali o prodajni ceni okoli 233 milijonov evrov. Vatikan je stavbo kupil za približno 350 milijonov evrov, in sicer v večih, gledano nazaj zelo spornih korakih. Izgubo pri prodaji naj bi pokrili iz finančnih rezerv državnega tajništva, kar pa ne bo vplivalo na sredstva iz nabirke za Petrov novčič, torej darov vernikov za človekoljubne potrebe Vatikana, je v svoji izjavi zatrdil tiskovni urad.

Nepremičninski posel v Londonu je bil pred časom v središču finančnega škandala, zaradi katerega je v sodnem postopku tudi nekdanji namestnik v vatikanskem državnem tajništvu in kardinal v rimski kuriji Angelo Becciu.

Za zagotovitev preglednosti in neodvisnosti postopka vrednotenja je Sveti sedež zaprosil za pomoč nepremičninsko agencijo Savills, ki je bila izbrana na javnem razpisu pod nadzorom nepremičninskih svetovalcev. APSA, vatikanska agencija za premoženjsko upravo, je septembra lani prejela prvi krog 16 ponudb, »ki so bile v naslednjih mesecih skrbno pregledane«, v drugem krogu pa je omenjena agencija znova preučila in ocenila tri ponudbe: »Transakcija je bila zaključena v zadnjih nekaj mesecih z izbiro kupca in podpisom kupoprodajne pogodbe.«

Nepremičninski posel v Londonu je bil pred časom v središču finančnega škandala. Pred vatikanskim sodiščem že leto dni traja sojenje, v katerega je poleg devetih drugih obtožencev vpleten tudi nekdanji namestnik v vatikanskem državnem tajništvu in kardinal v rimski kuriji Angelo Becciu: med drugim so obtoženi poneverbe in goljufije. V ozadju so tvegane finančne naložbe državnega tajništva, ki so povzročile precejšnje izgube. Škandal je povzročil ogorčenje tudi zato, ker so se pojavile domneve, da je vloženi denar izviral iz nabirke za Petrov novčič.

Nalaganje
Nazaj na vrh