Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan načrtuje ekipe proti spolnim zlorabam

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 01. 2019 / 11:15
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2019 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan načrtuje ekipe proti spolnim zlorabam

Ustanovitev »Task Force« ekip eden od rezultatov februarskega srečanja za zaščito mladoletnih?

V boju proti spolnim zlorabam želi Vatikan v kratkem ustanoviti mobilne izvedenske ekipe, ki bi delovale po vsem svetu. Ustanovitev t.i. »Task Force« je minuli teden napovedal nemški jezuit in psiholog p. Hans Zollner. Ekipe naj bi bile najverjetneje nastanjene na vseh celinah, kjer je navzoča Katoliška cerkev, je p. Zollner pojasnil v pogovoru za spletni portal Vatican News.

Ustanovitev mobilnih izvedenskih ekip bi bil po besedah nemškega jezuita lahko eden od rezultatov vesoljnega škofovskega srečanja na temo spolnih zlorab konec letošnjega februarja v Vatikanu. P. Zollner je vodja Centra za zaščito mladoletnih na Papeški univerzi Gregoriani in član pripravljalnega odbora za škofovsko srečanje med 21. in 24. februarjem.

Kot je pojasnil Zollner, naj bi načrtovane ekipe pridobivale informacije o smernicah za odziv na spolne zlorabe in preprečevanje zlorab v krajevnih Cerkvah. Gre za to, da bi razjasnili, na kateri točki je proces boja proti spolnim zlorabam in kaj je še potrebno storiti. Poleg tega bi izvedenske ekipe lahko posredovale primere in izkušnje drugih škofovskih konferenc. »Task Force naj bi postalo sredstvo, da bi tudi v prihodnosti merili uspeh ukrepov in se zavedali lastne odgovornosti, tudi na svetovni ravni in v luči pričakovanj javnosti,« je pojasnil jezuit. Boj proti zlorabam je nenehen proces, ki zahteva nenehno preverjanje, izboljšave in poglabljanje ozaveščenosti.

Tudi v prihodnosti »kljub vsem naporom ne bo mogoče 100-odstotno preprečiti spolnih zlorab«, ker Cerkev ljudi ne more »100-odstotno voditi in določati v njihovem ravnanju«, je za Vatican News pojasnil Zollner.

Člani pripravljalnega odbora za februarsko srečanje so poleg p. Zollnerja še kardinal Blase Cupich iz Chicaga, kardinal Oswald Gracias iz Bombaja in malteški nadškof Charles Scicluna, kardinal Sean Patrick O'Malley iz Bostona, ter Italijanki Gabriella Gambino in Linda Ghisoni, podtajnici vatikanskega Dikasterija za laike, družino in življenje.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh