Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan načrtuje prenovo cerkvenega prava

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 01. 2013 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan načrtuje prenovo cerkvenega prava

Cerkveni zakonik Codex Iuris Canonici (CIC) v veljavi že trideset let; kardinal Coccopalmerio napovedal potrebne spremembe.

V Vatikanu se v teh dneh ukvarjajo z revizijo nekaterih določil cerkvenega prava. Mednje sodi področje zakonskega prava, denimo trajanje postopka za dokazovanje ničnosti zakonske zveze, je minuli torek v Vatikanu pojasnil kardinal Francesco Coccopalmerio, predsednik Papeškega sveta za interpretacijo zakonskih besedil. Poleg tega gre tudi za vprašanja na temo preseljevanja, še posebej o vse večji 'pomešanosti' vernikov, za katere velja latinsko in orientalsko cerkveno pravo. Za revizijo posameznih točk bo potrebnega še precej časa.

Kardinal Coccopalmerio je revizijo napovedal na predstavitvi zasedanja ob tridesetletnici trenutno veljavnega zakonika katoliške Cerkve. 'Codex Iuris Canonici' je 25. januarja 1983 izdal papež Janez Pavel II. in s tem umaknil zakonik iz leta 1917. Pri pripravi končne različice je veliko sodeloval tudi Joseph Ratzinger, tedanji prefekt Kongregacije za verski nauk. Jutri, ko v Vatikanu prirejajo študijski dan ob obletnici publikacije, v Rimu pričakujejo okoli štiristo izvedencev iz Italije in drugih evropskih držav.

Pravni kodeks iz leta 1983 je izpopolnil sklepe drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965), je še pojasnil kardinal Coccopalmerio. Opozoril je na določila škofijskih in župnijskih svetov, v katerih je izražena volja koncila za dejavnejšo vlogo laikov v Cerkvi. Nove strukture so dopustile 'resnično udeležbo vernikov pri pastoralnih odločitvah škofov ali župnikov'.

V duhu koncila je določen vidik, ki cerkveno skupnost v prvi vrsti razume kot skupnost vernikov, ne pa kot strukturo ali ozemlje. S prenovo sinodalnih pravil se je okrepilo tudi vodilo kolegialnosti med škofi, je pojasnil kardinal, izpostavil pa je še prispevek trenutno veljavnega cerkvenega prava na področju ekumenizma. Ta ima svoje korenine v koncilskih sklepih.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh