Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan načrtuje zmanjšanje števila italijanskih škofij

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 01. 2015 / 09:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan načrtuje zmanjšanje števila italijanskih škofij

58 milijonov italijanskih katoličanov razdeljenih v 226 škofij, v prihodnosti 30 manj.

Vatikan načrtuje zmanjšanje števila italijanskih škofij. Ukinili naj bi okoli trideset manjših škofij, ki štejejo manj kot 100.000 katoličanov, je včeraj poročal italijanski časnik La Stampa.



O predlogu Italijanske škofovske konference trenutno razpravljajo pri vatikanski Kongregaciji za škofe, kar je za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress potrdil tudi tiskovni predstavnik Italijanske škofovske konference. Koliko škofij naj bi ukrep prizadel, uradno zaenkrat še ni natančno določeno. Število, ki se je pojavilo v medijih, je po besedah tiskovnega predstavnika »kar smiselno«.

58 milijonov italijanskih katoličanov je trenutno razdeljenih v 226 škofij. V sporazumu med Italijo in Svetim sedežem iz leta 1984 je kot cilj zapisana številka 113. Po navedbah La Stampe bi med drugim lahko ukinili škofije Urbino, Gubbio in Ischia.

Tiskovni predstavnik Italijanske škofovske konference je še opozoril, da škofje s tem izpolnjujejo izrecno Frančiškovo željo, ki jo je izrekel dva meseca po izvolitvi na papeški položaj. Maja 2013 je Italijansko škofovsko konferenco prosil, naj poenostavi svoje strukture in spodbudil k okrepitvi krajevnih Cerkva.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh