Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: Nadnaravne pojave je potrebno skrbno preučiti

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 28. 05. 2012 / 07:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: Nadnaravne pojave je potrebno skrbno preučiti

Proti pristnosti med drugim govorijo 'hudo nemoralna dejanja', ki jih izvajajo zdravilci oz. vidci ali pa njihovi podporniki.

V Vatikanu so izdali seznam meril za presojo domnevnih prikazovanj in zasebnih razodetij. Vatikanska Kongregacija za nauk vere je na svoji spletni strani objavila dokument, v katerem je izražena zahteva škofom, naj prijave o nadnaravnih pojavih kar najskrbneje preučijo. Po pozitivni oceni lahko pristojni v škofiji zaprosijo za določene oblike češčenja, kot je Cerkev storila denimo v Lurdu, Fatimi in v mehiškem romarskem središču Guadalupe.

Poleg tega so škofje dolžni preprečevati ali pa odpravljati zlorabe pri češčenju, obsojati krive nauke in zavračati neprimeren misticizem. V dvomljivih primerih naj pristojna cerkvena oblast 'ne bi izrekala sodb'. 'Merila za presojo domnevnih prikazovanj in razodetij' so v Vatikanu sprejeli že leta 1978, vendar so bila doslej zaupana le škofom.

Zasebna razodetja nikoli ne morejo dopolniti ali celo prirediti dokončnega razodetja Jezusa Kristusa, je poudaril kardinal prefekt William Levada v tokratni objavi. Lahko pa 'določijo nove poudarke, uvedejo nove načine pobožnosti ali pa poglobijo stare'. Zato jih ne smemo neopaženih potisniti ob stran.

Med 'negativna merila' za presojo domnevno nadnaravnih pojavov v Vatikanu uvrščajo očitno gnanje za dobičkom, duševna obolenja ali celo psihopatska nagnjenja posameznika, pa tudi množično histerijo. Proti pristnosti govorijo tudi 'napake v cerkvenem nauku', ki jih priprisujejo Bogu ali pa Božji Materi Mariji. Isto velja za 'hudo nemoralna dejanja', ki jih izvajajo zdravilci oz. vidci ali pa njihovi podporniki. Argumenti za pozitivno oceno tovrstnih pojavov so denimo redna molitev, spreobrnjenja ali pa pričevanja ljubezni do bližnjega.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh