Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan ne predvideva reforme liturgičnega obredja

Objava: 25. 08. 2009 / 09:38
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan ne predvideva reforme liturgičnega obredja

Pojasnilo vatikanskega tiskovnega urada ob ugibanjih v italijanskem tisku

V Vatikanu zaenkrat ne predvidevajo 'reforme liturgične reforme'. Trenutno ni nikakršne potrebe po spreminjanju liturgičnih knjig, ki so zdaj v uporabi, je medijem v ponedeljek pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Ciro Benedettini. Vzrok za ugibanja je bilo sobotno pisanje 'vatikanista' milanskega dnevnika 'Il Giornale' Andree Torniellija, da naj bi pri Vatikanski kongregaciji za bogoslužje v letošnjem marcu sprejeli večinsko odločitev za spremembo mašnega reda, kot ga je uveljavil papež Pavel VI. Člani kongregacije naj bi po njegovem pisanju sodeč zahtevali revizijo uvoda v mašno knjigo, da bi se izognili morebitnim zlorabam in poskusom; okrepiti naj bi bilo potrebno 'občutek za sveto', pri bogoslužju pa naj bi ponovno pogosteje slišali latinščino. Obhajilo naj bi verniki 'po novem' znova prejemali le na jezik, le izjemoma pa tudi na roko.

Za podkrepitev svojih teorij Tornielli navaja pismo današnjega papeža izpred šestih let, ko je nemškemu filologu in zagovorniku starega mašnega obreda, Heinzu-Lotharju Barthu, zaupal svoje razmišljanje o obstoju dveh uradnih obredij, kar naj bi škofom in duhovnikom povzročalo težave. Vsebina pisma do sedaj še ni bila objavljena v celoti.

Rimski 'vatikanisti' ugibajo o resničnosti, pomenu in povezanosti teh priporočil, pa tudi o datumu uradne objave sprememb mašnega obredja. V Rimu so bili do sedaj pod vtisom, da papež Benedikt XVI. nima namena korenito spreminjati trenutno veljavnih mašnih knjig, saj trdno stoji za odločitvami drugega vatikanskega koncila. Vzporedna uporaba pred- in pokoncilskega mašnega obredja naj bi bogoslužje le obogatila, saj se medsebojno dopolnjujeta. Poleg tega pa je papeža precej presenetila izrazita nenaklonjenost reformi v latinskih državah (od Italije do Brazilije).

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh