Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: nov častni naziv za devet kardinalov, maja deset kanonizacij [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 03. 2022 / 09:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2022 / 09:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: nov častni naziv za devet kardinalov, maja deset kanonizacij [VIDEO]
Papež je med petkovim konzistorijem potrdil tudi kanonizacijo treh blaženih. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Vatikan: nov častni naziv za devet kardinalov, maja deset kanonizacij [VIDEO]

Papež Frančišek je devetim kardinalom podelil naziv kardinala duhovnika.


Kot so sporočili iz Vatikana, bodo naslednji kardinali diakoni po petkovem kardinalskem zboru ali konzistoriju povišani v kardinale duhovniškega reda. To so 83-letni Manuel Monteiro de Castro, 85-letni Santos Abril y Castello, 84-letni Antonio Maria Veglio, 79-letni Giuseppe Bertello, 83-letni Francesco Coccopalmerio, 74-letni Joao Braz de Aviz, 82-letni Edwin Frederick O'Brien, 79-letni Domenico Calcagno in 78-letni Giuseppe Versaldi. Kardinal diakonskega, duhovniškega in škofovskega reda so častni nazivi; vsi zgoraj omenjeni cerkveni dostojanstveniki se vračajo k svojim dosedanjim dolžnostim kardinalov duhovnikov v rimski škofiji, ki jo kot rimski škof vodi papež.

Brazilec Braz de Aviz vodi vatikansko kongregacijo za redove. Kardinal Bertello je član papeževega sveta kardinalov, deset let pa je bil predsednik vatikanskega governatorata. Versaldi je vodja vatikanske kongregacije za izobraževanje. Kardinal Coccopalmerio je do leta 2018 vodil Papeški svet za razlago pravnih besedil, kardinal O'Brien pa je bil veliki mojster Viteškega reda Božjega groba v Jeruzalemu.

Imenovanje za kardinale duhovnike devetim duhovnikom, ki so vsi že prejeli škofovsko posvečenje, ne prinaša nobenih dodatnih pravic.

Calcagno je bil do leta 2018 predsednik vatikanske premoženjske uprave. Monteiro de Castro je kot veliki penitenciar Cerkve v letih 2012/13 predsedoval cerkvenemu sodišču in Abril y Castello je bil med drugim nadduhovnik papeške bazilike Svete Marije Velike v Rimu. Veglio je bil predsednik Papeškega sveta za migrante do njegovega razpustitve.

Imenovanje za kardinale duhovnike devetim duhovnikom, ki so vsi že prejeli škofovsko posvečenje, ne prinaša nobenih dodatnih pravic. Tudi njihova pravica do sodelovanja na volitvah za novega papeža se ne spremeni; ta se še vedno zaključi, ko kardinal doseže starostno mejo 80 let.

15. maja skupno deset kanonizacij

Papež je med petkovim konzistorijem potrdil tudi kanonizacijo treh blaženih: Titusa Brandsmaja, Marie Rivier in Caroline Santocanale, ki bodo skupaj s sedmimi drugimi blaženimi za svetnike razglašeni 15. maja 2022.

V Katoliški cerkvi je na ta dan v načrtu skupno deset kanonizacij. V Vatikanu so že pred časom napovedali, da bo papež Frančišek za svetnike razglasil še sedem kandidatov, med katerimi so francoski duhovnik, trapist in puščavnik Charles de Foucauld (1858-1916), južnoindijski spreobrnjenec in mučenec Lazarus (1712-1752), francoski duhovnik in redovni ustanovitelj Cesar de Bus (1544-1607), italijanska duhovnika in redovna ustanovitelja Luigi Maria Palazzolo (1827-1886) in Justin Maria Russolillo (1891-1955) ter italijanski redovni ustanoviteljici Maria Francesca di Gesu (Francesca Maria Rubatto, 1844-1904) in Maria Domenica Mantovani (1862-1934).

Nalaganje
Nazaj na vrh