Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: nov predsednik governatorata

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 09. 2021 / 09:49
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: nov predsednik governatorata
Papež Frančišek in nadškof Fernando Vérgez Alzaga (arhivski posnetek) FOTO: Vatican Media

Vatikan: nov predsednik governatorata

Papež Frančišek je španskega škofa Fernanda Vérgeza Alzago imenoval za novega predsednika Papeške komisije za državo mesta Vatikan in tamkajšnjega governatorata. Škof Vérgez Alzaga je bil doslej glavni tajnik omenjene komisije.

Do sprememb je prišlo tudi v Kongregaciji za duhovnike, poroča spletni portal Vatican News: za novega tajnika dikasterija je bil imenovan Andrés Gabriel Ferrada Moreira.

Papež Frančišek je španskega duhovnika ob novem imenovanju povzdignil na položaj nadškofa.

76-letni škof Vérgez Alzaga, član reda Kristusovih legionarjev, bo na položaju predsednika vatikanskega governatorata skrbel za nemoteno delovanje vatikanske uprave. Papež Frančišek je španskega duhovnika ob novem imenovanju povzdignil na položaj nadškofa.

Alzaga prihaja iz španskega mesta Salamanca. Pred položajem pri Papeški komisiji za državo mesta Vatikan je bil zaposlen pri tamkajšnji finančni upravi APSA, bil pa je tudi direktor urada za telekomunikacije pri vatikanskem governatoratu.

Governatorat Vatikanske države, tamkajšnjo državno upravo, sestavlja komisija sedmih kardinalov, ki jih vodi »predsednik vlade«.

Governatorat Vatikanske države je tamkajšnja državna uprava. Sestavlja ga komisija sedmih kardinalov, ki jih vodi »predsednik vlade«. Governatorat je podrejen Papeški komisiji države mesta Vatikan.

Vérgez Alzaga bo na položaju nasledil 78-letnega Giuseppeja Bertella, ki ga je leta 2011 imenoval tedanji papež Benedikt XVI. Novi nadškof bo službo nastopil 1. oktobra letos. O Bertellovem umiku z vodilnega položaja iz Vatikana še niso poročali. Italijanski duhovnik je med drugim tudi član sveta kardinalov, ki papežu Frančišku svetujejo pri reformi rimske kurije.

Novi glavni tajnik Kongregacije za duhovnike

Prav tako 1. oktobra se začne tudi novo obdobje v vatikanski Kongregaciji za duhovnike: 52-letni Čilenec Andrés Gabriel Ferrada Moreira bo takrat nastopil položaj glavnega tajnika. Čilskemu duhovniku iz prestolnice Santiago de Chile omenjeni dikasterij ne predstavlja neznanke: v tem delovnem telesu je zaposlen že od leta 2018. Z novim imenovanjem prejme tudi nadškofovski naziv.

Čilenec je bil v domačem mestu več let vodja tamkajšnjega bogoslovnega semenišča, leta 2018 pa je prevzel nove zadolžitve v Vatikanu.

Nalaganje
Nazaj na vrh