Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan o teoriji spola: »da« dialogu, »ne« ideologiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 06. 2019 / 08:32
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2019 / 06:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan o teoriji spola: »da« dialogu, »ne« ideologiji

Vatikan o teoriji spola: »da« dialogu, »ne« ideologiji

Nov dokument Kongregacije za katoliško vzgojo.

V Vatikanu so včeraj objavili dokument, s katerim se Katoliška cerkev kritično opredeljuje do teorije spola. Dokument med drugim zavrača njene skrajne oblike, ki se oddaljujejo od naravnih dejstev in zagovarjajo povsem svobodno izbiro glede odločitve čustvenega subjekta ter podpirajo »poljubno manipulacijo telesa«.

Večstranski dokument z naslovom »Moškega in žensko ju je ustvaril. Za pot dialoga o vprašanju teorije spola v vzgoji«, ki ga je v večih jezikovnih različicah izdala Kongregacija za katoliško vzgojo, zagovarja katoliški nauk različne istovetnosti moškega in ženske in krščansko predstavo o družini. Namen dokumenta je podpora vsem, ki so vključeni v vzgojo in izobraževanje mladih rodov, da bi lažje »metodično« spregovorili o danes najaktualnejših vprašanjih o človekovi spolnosti.

Besedilo naj bi spodbudilo dialog o vprašanju teorije spola. Poudarjeno je, da je treba v vzgoji in izobraževanju vedno spodbujati spoštovanje do vseh ljudi, ne glede na njihov osebni položaj, med drugim tudi v povezavi z vero in osebnimi nagnjenji. Vatikan dialog z veseljem spodbuja, odločno pa zavrača posredovanje ideologije o spolu.

Glede posameznikovega čustvenega življenja in spolnosti trenutno vlada »resnično izredno stanje v izobraževanju«, je zapisano v uvodu v dokument, ki obsega 57 točk. V številnih primerih so posredovane »domnevno neopredeljene« zasnove, ki v resnici posredujejo predstavo o človeku, »ki je v popolnem nasprotju z vero in zdravim razumom«.

Boljše posredovanje katoliške predstave o spolu dokument pričakuje predvsem od družin in katoliških izobraževalnih ustanov. Te bi same morale biti zgled, obenem pa biti dobro pripravljene na trenutni razvoj in razprave o teoriji spola.

Pomisleke o teoriji spola je papež izrazil že v posinodalni apostolski spodbudi Radost ljubezni.

Vir: Kathpress / Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh