Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan »obdelal« fotografijo pisma Benedikta XVI.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 03. 2018 / 11:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2018 / 11:47
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan »obdelal« fotografijo pisma Benedikta XVI.

Vrstice, v katerih upokojeni papež priznava, da ni prebral vseh knjig o teologiji papeža Frančiška, na posnetku »zabrisane«.

Vatikan je z »obdelano« fotografijo pisma Benedikta XVI. povzročil precej razburjenja v svetovnih medijih. Upokojeni papež je v pismu pozdravil izid knjižne zbirke o Frančiškovi teologiji, vendar v zapisu pojasni, da knjig ni prebral, te vrstice pa so bile ob objavi posnetka »zabrisane«. Vatikan je po poizvedovanju medijev priznal, da je fotografijo »obdelal«. Vzrok za to ni bil naveden, v Vatikanu so le pojasnili, da v nobenem primeru niso nameravali objaviti vsebine celotega pisma. Druga stran je na fotografiji povsem prekrita z novo knjižno zbirko, izpod katere je videti le Benediktov podpis, ki naj bi potrjeval pristnost zapisa. Celotno besedilo je v medijih objavil italijanski časnikar in dolgoletni vatikanist Sandro Magister.



V prvem delu pisma Benedikt XVI. poudarja kontinuiteto med svojo in Frančiškovo teologijo. Kot piše upokojeni papež, je »nespametna sodba, da se Frančiška označuje kot praktika brez posebnega teološkega ali filozofskega znanja, medtem ko naj bi bil jaz nekdaj teoretični teolog, ki ni kaj dosti razumel konkretnega življenja sodobnega kristjana«.

Benedikt XVI. Frančiška označuje kot »človeka z globokim filozofskim in teološkim znanjem«. Izid knjig opozarja na »notranjo kontinuiteto med obema pontifikatoma, čeravno s precejšnjimi razlikami v slogu in temperamentu«.

V naslednjem odstavku, ki ga na fotografiji ni mogoče razbrati, Benedikt XVI. pojasnjuje, da ni želel napisati krajšega teološkega uvoda v zbirko, ker je doslej vedno izražal svoje mnenje le o knjigah, ki jih je dejansko prebral. »Žal tudi iz telesnih razlogov nisem več sposoben v kratkem času prebrati enajstih knjig, predvsem tudi zato, ker me čakajo že sprejete obveznosti«, piše upokojeni papež.

Pismo je bilo napisano že februarja, vatikansko Tajništvo za komunikacijo pa ga je objavilo na predvečer pete obletnice Frančiškovega pontifikata, ob izidu celotne knjižne zbirke.

Komentatorji v gesti Vatikana vidijo namig, da je bil Benedikt XVI. na nek način »primoran« napisati pozitivno mnenje o zbirki Frančiškove teologije, ne da bi ga knjige v resnici kaj dosti zanimale, to pa naj bi Vatikan po njihovem mnenju skušal prikriti. Pisna objava vsebine Benediktovega zapisa dejansko vsebuje le prvi, pohvalni del. Vendarle pa je vodja vatikanskega tajništva za medije, Dario Vigano, med predstavitvijo knjižne zbirke v začetku tedna prebral tudi vrstice, v katerih Benedikt jasno priznava, da knjig ni prebral.

Vir: Kathpress / CNA
Foto: CNA / Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh