Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan objavil temo za svetovni dan starih staršev 2024

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 02. 2024 / 14:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2024 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan objavil temo za svetovni dan starih staršev 2024
Cerkev se zaveda, da »ni dobro človeku samemu biti« (1 Mz 2,18). FOTO: Tatjana Splichal

Vatikan objavil temo za svetovni dan starih staršev 2024

V Vatikanu so včeraj objavili temo letošnjega svetovnega dne starih staršev in ostarelih, ki ga bomo obhajali v nedeljo, 28. julija 2024. Papež Frančišek je tokrat izbral svetopisemski odlomek iz psalmov, ki pravi: »Na stare dni me ne zavrzi« (Ps 71,9).

Papež želi z izbrano temo izpostaviti, da je osamljenost pogosto grenka sopotnica v življenju mnogih ostarelih oseb, ki so pogosto žrtve kulture odmetavanja, poroča spletni portal Vatican News.

Obhajanje svetovnega dneva starih staršev in ostarelih želi »z ovrednotenjem karizem starih staršev in ostarelih ter njihovega prispevka k življenju Cerkve spodbuditi zavzetost vsake cerkvene skupnosti pri vzpostavljanju vezi med generacijami in v boju proti osamljenosti, saj se zaveda, da 'ni dobro človeku samemu biti' (1 Mz 2,18)«, kot so zapisali v sporočilu Dikasterija za laike družino in življenje.

Izbrani svetopisemski odlomek iz psalmov je molitev ostarelega človeka, ki nas opominja, da je osamljenost žal zelo razširjena stvarnost.

Izbrani svetopisemski odlomek iz psalmov je molitev ostarelega človeka, ki nas opominja, da je osamljenost žal zelo razširjena stvarnost, ki doleti mnoge starostnike: ti so pogosto žrtve kulture odmetavanja in veljajo za breme družbe, kot je pojasnil kardinal Kevin Farrell, prefekt omenjenega dikasterija. Družine in cerkvena skupnost so poklicane, da kot prve »spodbujajo kulturo srečanja« ter »ustvarjajo prostore za izmenjavo, poslušanje, nudenje podpore in ljubezni«, saj na ta način »udejanjajo ljubezen evangelija«.

Osamljenost je neizogibno stanje človeškega življenja, ki se kaže predvsem v starosti, pa tudi v drugih življenjskih obdobjih. FOTO: Vatican Media

Osamljenost je seveda tudi neizogibno stanje človeškega življenja, ki se kaže predvsem v starosti, pa tudi v drugih življenjskih obdobjih. Zato je »psalmistova molitev molitev vsakega izmed nas«, tako kardinal Farrell, je »molitev srca vsakega kristjana, ki se obrača k Očetu in zaupa v njegovo tolažbo«.

Katoličani po vsem svetu smo povabljeni, da se z različnimi pastoralnimi dogodki duhovno pripravimo na obhajanje svetovnega dneva starih staršev in ostarelih v letošnjem juliju.

V letu molitve, ko se pripravljamo na Jubilej 2025, dobiva četrti svetovni dan starih staršev in ostarelih še globlji in širši pomen. Po kardinalovih besedah nas vabi, da skupaj – stari starši, vnuki, mladi, ostareli, člani iste družine – gradimo širši »mi« cerkvenega občestva. Naše skupnosti so »s svojo nežnostjo in ljubečo pozornostjo, ki ne pozablja na svoje najbolj krhke člane, poklicane, da razodevajo Božjo ljubezen, ki nikoli nikogar ne zapušča«.

Dikasterij za laike, družino in življenje vabi župnije, škofije, cerkvena združenja in skupnosti po vsem svetu, da se z različnimi pastoralnimi dogodki duhovno pripravijo na obhajanje svetovnega dneva starih staršev in ostarelih v letošnjem juliju.

Kupi v trgovini

Vrtec pri stari mami
Drugi priročniki
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh