Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan obsodil Putinov napad na bolnišnico v Mariupolju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 03. 2022 / 09:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan obsodil Putinov napad na bolnišnico v Mariupolju
Zračni napad naj bi zahteval tri smrtne žrtve, med njimi tudi otroka. FOTO: Vatican Media

Vatikan obsodil Putinov napad na bolnišnico v Mariupolju

Vatikan je sinoči odločno obsodil včerajšnji zračni napad na otroško bolnišnico v Mariupolju na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je izvedla ruska vojska.

»Bombardiranje bolnišnice je nesprejemljivo,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa v izjavi za javnost ob robu konference na Papeški univerzi Angelikum dejal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin: »Za to ni bilo nikakršnih razlogov, nobene spodbude.« Zračni napad naj bi zahteval tri smrtne žrtve, med njimi tudi otroka, vatikanski državni tajnik pa je izjemno zaskrbljen zaradi dogajanja v Ukrajini.

Kardinal je spregovoril tudi o telefonskem pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. V 30-minutnem pogovoru mu Lavrov ni želel dati nikakršnih zagotovil glede zahtev po končanju oboroženih napadov in humanitarnih koridorjih. »Prisluhnil mi je, nato seveda predstavil svoje stališče, in pri tem sva ostala,« je pojasnil vatikanski diplomat.

Ljudje nimajo vode, ogrevanja, elektrike, plina. Meščani topijo sneg, da imajo kaj piti.

Ruska vojska že nekaj dni bombardira pristaniško mesto Mariupolj. Po navedbah mestnih oblasti je bilo doslej v mestu ubitih že najmanj 1.200 civilistov. »47 jih je bilo danes pokopanih v skupnem grobu,« je pojasnil podžupan Mariupolja Serhii Orlov in dodal: »Ljudje nimajo vode, ogrevanja, elektrike, plina. Meščani topijo sneg, da imajo kaj piti.«

V napadu na bolnišnico je bilo ranjenih 17 oseb, iskalna akcija med ruševinami pa še ni zaključena. FOTO: Twitter

Zelenski: napad na bolnišnico v Mariupolju je vojni zločin

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je včeraj v odzivu na ruski zračni napad na bolnišnico v Mariupolju dejal, da je to vojni zločin. Kot poroča STA, je bil napad na bolnišnico tudi sicer deležen številnih ostrih obsodb mednarodne skupnosti.

»Nismo in nikoli ne bi v nobenem od mest v regijah Doneck ali Lugansk ali v kateri koli drugi regiji storili ničesar podobnega temu vojnemu zločinu (...), ker smo ljudje. Toda, ali ste vi?« se je vprašal Zelenski: »Kakšna država je Rusija, da se boji bolnišnic in porodnišnic in jih uničuje?«

Kakšna država je Rusija, da se boji bolnišnic in porodnišnic in jih uničuje?

Ukrajinski predsednik je potrdil navedbe območnih oblasti, da je bilo v napadu na bolnišnico ranjenih 17 oseb, iskalna akcija med ruševinami pa še ni zaključena.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova iz Moskve napada ni zanikala, dejala pa je, da naj bi ukrajinska vojska uporabljala bolnišnico za vzpostavitev bojnih položajev, potem ko so iz bolnišnice odpeljali osebje in bolnike.

Ostra obsodba mednarodne skupnosti

Sredin zračni napad na porodnišnico in pediatrični oddelek v Mariupolju je ostro obsodila tudi mednarodna skupnost.

Washington je obsodil »barbarsko« uporabo sile proti civilistom, britanski premier Boris Johnson je napad na bolnišnico označil za »izprijenega«, tiskovni predstavnik Združenih narodov pa je dejal, da nobena zdravstvena ustanova »nikoli ne bi smela biti tarča« napadov. Po besedah glavnega tajnika ZN Antonia Gutteresa je včerajšnji zračni napad na bolnišnico »grozljiv« in Gutteres je znova opozoril, da civilisti plačujejo najvišjo ceno za vojno, za katero niso odgovorni.

Napad na civilno infrastrukturo, predvsem na zdravstvene ustanove,  je očitna kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je v odzivu zapisal, da je »ogorčen zaradi gnusnega napada na porodnišnico v Mariupolju«, napad na civilno infrastrukturo, predvsem na zdravstvene ustanove, pa je po njegovih besedah »očitna kršitev mednarodnega humanitarnega prava«. Rusijo je pozval, naj nemudoma preneha napadati civiliste in civilno infrastrukturo v Ukrajini.

Nalaganje
Nazaj na vrh