Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan odločil: več kot tisoč krstov neveljavnih

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 17. 02. 2022 / 10:33
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Krst, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan odločil: več kot tisoč krstov neveljavnih
V bogoslužju nihče ne sme ničesar dodajati ali spreminjati po lastni presoji. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je simbolična)

Vatikan odločil: več kot tisoč krstov neveljavnih

Katoliški duhovnik Andres Arango je kar 20 let narobe krščeval svoje vernike. Namesto ednine je pri krstnem obrazcu uporabljal množino. Vsi obredi so domnevno neveljavni.

Duhovnik iz Phoenixa je 20 let narobe izvajal obred podeljevanja zakramenta svetega krsta. Izgovarjal je besede »krščujemo te v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha«, po navodilih Vatikana pa je pravilno »jaz te krstim v imenu …«, je zapisal škof Thomas J. Olmsted iz Phoenixa. Dodal je še, da v bogoslužju nihče ne sme ničesar dodajati ali spreminjati po lastni presoji . Škof je prepričan, da omenjeni duhovnik s tem ni želel namerno nikogar oškodovati ali mu odvzeti milosti krsta in zakramentov. Vatikanska Kongregacija za nauk vere je leta 2020 izdala dokument, v katerem je pojasnila, da so krsti, podeljeni z napačno besedno zvezo, neveljavni.

Po navedbah škofije Phoenix so »vsi krsti, ki jih je oče Andres opravil do 17. junija 2021, domnevno neveljavni«.

Po navedbah škofije Phoenix so »vsi krsti, ki jih je oče Andres opravil do 17. junija 2021, domnevno neveljavni«Z uporabo napačne formule je morda vplival tudi na veljavnost zakramentov, ki so sledili, vključno z birmo in svetim obhajilom.

Oče Andres se je v pismu opravičil vsem prizadetim. FOTO: osebni arhiv

Odločil se je za odstop

Duhovnik se je za svojo napako opravičil, vendar s tem ne more veliko spremeniti. »Z žalostjo v srcu sem ugotovil, da sem v svoji duhovniški službi podeljeval neveljavne krste z redno uporabo napačne formule; s pomočjo Svetega Duha in v soglasju s škofijo Phoenix bom vso svojo energijo in svoj čas posvetil pomoči in zdravljenju ljudi, ki jih je moja napaka prizadela.«

Verniki ga bodo pogrešali, vložili so peticijo

Oče Andres Arango je mašniško posvečenje prejel leta 1995 in je po poročanju Catholic News Service doslej deloval tudi v župnijah v San Diegu in Braziliji. Zakrament svetega krsta je podeljeval tudi v svojih nekdanjih župnijah.

Občestvo župnije sv. Gregorja brez očeta Andresa ne bo nikoli več takšno, kot je bilo.

Nekateri člani župnije sv. Gregorja v Phoenixu so vložili peticijo in očeta Andresa prosili, naj ostane, naj župnije ne zapusti. Po njihovih besedah »občestvo župnije sv. Gregorja brez njega ne bo nikoli več takšno, kot je bilo«. Oče Andres je ta mesec zapustil svoje delovno mesto v župniji sv. Gregorja.

Napake so ugotovili tudi drugi duhovniki

Po navedbah iz Vatikana so tudi nekateri duhovniki, ki delujejo v katoliških škofijah v Združenih državah Amerike, ugotovili, da so jim duhovniki zakrament svetega krsta podelili nepravilno. Oče Zachary Boazman si je kmalu za tem, ko je leta 2020 prejel mašniško posvečenje v nadškofiji Oklahoma City, ogledal video posnetek svojega krsta in ugotovil, da je bil tudi sam krščen z »napačno formulo«. Po odkritju je bil znova posvečen, so sporočili z omenjene nadškofije.


Nadškof Turnšek: Bistveni stvari, ki ju posameznik ne more spremeniti

Pri podeljevanju zakramentov gre za dve bistveni stvari, ki ju določi Cerkev in ju posameznik ne more spremeniti; to sta materija in forma, pojasnjuje nadškof Marjan Turnšek. Pri krstu je materija oblivanje ali potapljanje v vodo, forma pa so besede, ki to spremljajo: »/ime/, jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Ali kristološka formula: »Jaz te krstim v imenu Jezusa Kristusa.«

»Se spomnim, da je iz Islandije ali od nekod drugod iz severa prišlo v Rim vprašanje, ali je krst veljaven, ko so namesto vode uporabili pivo. In je kongregacija odgovorila da ne, ker pivo ni voda.«

Podobno je pri maši, kjer je materija kruh in vino, in to pšenični kruh in sok vinske trte. Če bi vzeli riž namesto pšenice, maša ne bi bila veljavna. »Ker vemo, da je Kristu vzel pšenični kruh in vino, je to original, ki ga hoče Cerkev ohraniti in pravi, da je materija pšenični kruh in vino,« je še dodal Turnšek. A. R.

Kupi v trgovini

Akcija
Moj sveti krst
Za otroke
7,50€ 6,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh