Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan odstavil vodjo svoje banke

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 28. 05. 2012 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan odstavil vodjo svoje banke

Nadzorni svet Vatikanske banke IOR je predsedniku Gottiju Tedeschiju izrekel nezaupnico.

Nadzorni svet Vatikanske banke IOR je njenemu predsedniku Ettoreju Gottiju Tedeschiju izrekel nezaupnico in mu priporočil, naj zaključi svoj mandat. Gotti Tedeschi določenih pomembnih zadolžitev ni razumel tako, kot bi si pri banki želeli, so minuli teden sporočili iz Vatikana in ob tem izrazili obžalovanje, vendar se jim zdi njihova odločitev pomembna za dobrobit tamkajšnje banke. Glasovanje nadzornega sveta med redno sejo pretekli četrtek ne pušča nikakršnega dvoma, dokončna odločitev pa je stvar pristojnega kardinalskega sveta, ki je o primernih korakih v postopku odločal v petek.

Zdaj gre za to, da v Vatikanu najdejo novega predsednika, ki si bo prizadeval za izgradnjo 'učinkovitejših in širših odnosov med banko IOR in svetom financ', so še sporočili iz Vatikana. Ti odnosi morajo temeljiti na 'obojestranskem spoštovanju mednarodno sprejetih bančnih standardov'. Kljub večkratnim opozorilom, ki so bila izrečena predsedniku Gottiju Tedeschiju, se je položaj Vatikanske banke v zadnjem času precej poslabšal.

Mednarodno uveljavljeni bankir je banko IOR vodil od leta 2009. Pod njegovim vodstvom je bila banka uvrščena na 'beli seznam' držav, ki dosegajo mednarodna merila proti pranju denarja in sumljivim denarnim poslom. V preteklosti so banki IOR večkrat očitali netransparentnost pri njihovih denarnih vprašanjih.

Na fotografiji: Ettore Gotti Tedeschi

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh