Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: paliativna medicina ni neučinkovita

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 11. 2021 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2021 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: paliativna medicina ni neučinkovita
Paliativna medicina se ukvarja s človekom in njegovimi potrebami, ob tem pa ves čas ohranja človekovo dostojanstvo FOTO: Tatjana Splichal

Vatikan: paliativna medicina ni neučinkovita

Skrajni čas je, da medicina oživi svoje temeljno poslanstvo, nego in skrb za človeka, je na konferenci v Milanu poudaril vodilni vatikanski etik nadškof Vincenzo Paglia.

Predsednik Papeške akademije za življenje je po navedbah avstrijskega Kathpressa ob tem izpostavil današnji pomen paliativne medicine. Ta namreč nikakor ni nepotrebna, saj lahko občutno pripomore pri protibolečinski terapiji in lajšanju trpljenja,« je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil nadškof Paglia. Dodal je, kako se moramo zavestno upirati predstavi, da je medicinska obravnava »nekoristna in neučinkovita, če bolnika ni mogoče ozdraviti«.

Zavestno se moramo upirati predstavi, da je medicinska obravnava nekoristna in neučinkovita, če bolnika ni mogoče ozdraviti.

Nadškof Paglia je v nagovoru udeležencem zdravstvene konference na nedavnem srečanju v Milanu spodbudil k izgradnji kulture družbene odgovornosti. To je namreč izziv paliativne medicine. »Takšne medicinske odločitve so v pomoč pacientom, nas pa spominjajo, da je človek človek – živo bitje, z vsemi potrebami in vsem dostojanstvom, vse do zadnjega trenutka. Paliativna medicina se ukvarja s človekom in njegovimi potrebami, ob tem pa ves čas ohranja človekovo dostojanstvo.«

Nadškof Paglia je ob tem še dodal: »Nujno potrebno je, da medicina priskrbi nov zagon svojemu osnovnemu poklicu - to pa je nega in skrb za človeka.« Nujno moramo tudi odpraviti napačno predstavo ljudi, »da je paliativa sopomenka za neučinkovitost«.

Nalaganje
Nazaj na vrh