Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: papež sprejel francoskega predsednika Macrona

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 10. 2022 / 14:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2022 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: papež sprejel francoskega predsednika Macrona

Vatikan: papež sprejel francoskega predsednika Macrona

Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco v Vatikanu sprejel francoskega predsednika Emmanuela Macrona, z gostom pa sta razpravljala o obojestranski želji po spodbujanju miru v svetu, ki ga je pretresajo vojne, predvsem oboroženi spopad v Ukrajini.

Današnje srečanje papeža in francoskega predsednika je bila že njuna tretja zasebna avdienca od začetka Frančiškovega pontifikata, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. Francoski predsednik je papeža že obiskal 26. novembra 2021 in 26. junija 2018.

FOTO: Vatican Media

Kot so sporočili s Tiskovnega urada Svetega sedeža, je bil pogovor obeh voditeljev prisrčen, v ospredju pa je bila predvsem trenutna vojna v Ukrajini: »Med prisrčnimi pogovori v prostorih Državnega tajništva sta se sogovornika osredinila na zadeve mednarodne narave, začenši s sporom v Ukrajini, pri čemer sta posebno pozornost namenila humanitarnim razmeram.« Govorila sta tudi o območjih Kavkaza, Bližnjega vzhoda in Afrike, je še zapisano v sporočilu.

Pogovor o morebitni uvedbi dejavne evtanazije, o kateri trenutno razpravljajo v Franciji, danes ni bil predviden, so že pred srečanjem sporočili iz Elizejske palače.

Po srečanju s papežem Frančiškom se je predsednik Macron sestal z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem.

Po navedbah francoskega časnika La Croix je Macron nameraval s svetim očetom razpravljati o migracijah v Franciji, pogovor o morebitni uvedbi dejavne evtanazije, o kateri trenutno razpravljajo v Franciji, pa ni bil predviden, so že pred srečanjem sporočili iz Elizejske palače.

FOTO: Vatican Media

Izmenjava daril

Avdienca v apostolski palači je trajala skoraj eno uro, papež in francoski predsednik pa sta si, kot je običajno, tudi izmenjala darila. Frančišek je predsedniku Macronu podaril zbirko svojih del ter bronasti medaljon, ki predstavlja svetega Petra in kolonade pred baziliko. Med papeževimi dokumenti so bili letošnja poslanica ob svetovnem dnevu miru, Dokument o človeškem bratstvu ter knjiga Statio Orbis z dne 27. marca 2020 iz obdobja koronaepidemije.

Francoski predsednik je papežu podaril prvo izdajo knjige Za večni mir nemškega filozofa Emmanuela Kanta v francoščini.

Francoski predsednik je papežu podaril prvo izdajo knjige Za večni mir nemškega filozofa Emmanuela Kanta v francoščini. Macron je na avdienco prišel s soprogo Brigitte in večjo delegacijo, v kateri so bili tudi dominikanski pater Adrien Candiard, ki v Kairu vodi inštitut svojega reda za orientalske vede, rabinka Delphine Horvilleur ter vodja Skupnosti sv. Egidija v Franciji Valérie Régnier.

FOTO: Vatican Media

Molitev za mir s Skupnostjo sv. Egidija

Včeraj je bil predsednik Macron med uvodnimi govorniki na prireditvi Duh Assisija, ki jo v Rimu organizira katoliška Skupnost sv. Egidija. V nagovoru se je zavzel za mir v Ukrajini in ob tem poudaril, da miru ne bo, dokler ne bodo o tem odločili Ukrajinci in pod njihovimi pogoji. Tridnevni vsakoletni mirovni dogodek, katerega tema ob letošnji vojni v Ukrajini je »Krik po miru«, se bo zaključil jutri, z govorom in udeležbo papeža Frančiška pri molitvi za mir v rimskem Koloseju.

Predsednik Macron se je sinoči srečal tudi z novo italijansko predsednico vlade Giorgio Meloni.

Predsednik Macron se je sinoči srečal tudi z novo italijansko predsednico vlade Giorgio Meloni, po današnji avdienci pri papežu ter pogovoru s kardinalom Parolinom in nadškofom Gallagherjem pa se je ob kosilu sestal še z italijanskim predsednikom Sergion Mattarello.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh