Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski predsednik Macron na obisku pri papežu [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 11. 2021 / 17:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francoski predsednik Macron na obisku pri papežu [VIDEO]
Emmanuel Macron je danes v Vatikanu obiskal papeža Frančiška FOTO: Vatican Media

Francoski predsednik Macron na obisku pri papežu [VIDEO]

Papež Frančišek je danes v apostolski palači v Vatikanu v avdienco sprejel francoskega predsednika Emmanuela Macrona.


Za Macrona, ki se bo prihodnje leto znova potegoval za najvišji politični položaj v Franciji, je bila to že druga avdienca pri svetem očetu. Pogovor med papežem in predsednikom Republike Francije je po navedbah Radia Vatikan trajal dobro uro, nato pa sta si francoski politik in njegov gostitelj še izmenjala darila.

FOTO: Vatican Media

Papež je francoskemu predsedniku izročil keramiko, na kateri je uprizorjena bazilika sv. Petra, kot je vidna iz Vatikanskih vrtov, nato pa še zvezke papeških dokumentov, letošnjo poslanico za mir, dokument o človeškem bratstvu ter knjigo Statio Orbis lanskoletnega 27. marca, ki jo je pripravila vatikanska založba LEV. Francoski predsednik je papežu Frančišku izročil dve biografiji o sv. Ignaciju Lojolskem.

Francoski predsednik je papežu Frančišku izročil dve biografiji o sv. Ignaciju Lojolskem.

Predsednik Macron se je nato srečal še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem.

Emmanuel Macron in kardinal Pietro Parolin FOTO: Vatican Media

Med prijateljskimi pogovori v državnem tajništvu so sogovorniki izpostavili dobre obstoječe obojestranske odnose: nedavno so obhajali stoto obletnico vnovične vzpostavitve. V nadaljevanju so spregovorili tudi o vprašanjih mednarodnega značaja, med drugim o okoljevarstvenih temah v luči rezultatov nedavnega zasedanja COP26 v Glasgowu. Sledila je izmenjava pogledov glede obetov pred skorajšnjim francoskim vodenjem Sveta Evropske unije, pa tudi glede prizadevanj Francije v Libanonu, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Nalaganje
Nazaj na vrh