Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan pisno opozarja na pomanjkanje smernic za obravnavo spolnih zlorab

Objava: 09. 07. 2012 / 09:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan pisno opozarja na pomanjkanje smernic za obravnavo spolnih zlorab

Okoli polovica narodnih škofovskih konferenc očitno še ni objavila zahtevanih smernic.

Velik del narodnih škofovskih konferenc očitno še ni objavil smernic za obravnavo primerov spolnih zlorab. Doslej se je na zahtevo Vatikana odzvala približno polovica vseh škofovskih konferenc po svetu, je v pogovoru za italijansko revijo ‘Jesus’ pojasnil Charles Scicluna, ki je v Vatikanu pristojen za obravnavanje spolnih zlorab v katoliški Cerkvi.

Trenutno Sveti sedež pošilja opozorila vsem škofovskim konferencam, ki so zamudile zadnji rok za objavo narodnih smernic konec letošnjega maja. Vse predstavljene smernice bodo v Vatikanu preverjali jeseni, celoten postopek pa bo najverjetneje trajal okoli leto dni.

Vatikanska kongregacija za verski nauk je narodne škofovske konference in redove vesoljne Cerkve maja 2011 pozvala, naj v roku enega leta pripravijo smernice za obravnavo primerov spolnih zlorab v Cerkvi.

Prve Smernice za ravnanje v primeru spolne zlorabe mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih sodelavcev v Cerkvi na Slovenskem – smernice so nastale po nemški predlogi – je Slovenska škofovska konferenca sprejela leta 2006, ko so bile tudi predstavljene v Družini (http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/6AB3836FEA329903C12571F000362968?OpenDocument).
Prenova smernic pa je ravno v teku in jo pripravljajo na podlagi prenovljenih nemških smernic. Ko bo besedilo strokovno pregledano in dopolnjeno, ga bodo škofje dokončno sprejeli in prenovljene smernice v potrditev poslali v Rim.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh