Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan po napadu na bolnišnico v Gazi: koščki tretje svetovne vojne se prehitro zraščajo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 19. 10. 2023 / 10:45
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2023 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan po napadu na bolnišnico v Gazi: koščki tretje svetovne vojne se prehitro zraščajo
Razdejanje po napadu. FOTO: Vatican Media

Vatikan po napadu na bolnišnico v Gazi: koščki tretje svetovne vojne se prehitro zraščajo

Po torkovem napadu na anglikansko bolnišnico al-Ahli Arabi v Gazi je Vatikan objavil zapis uredniškega direktorja Dikasterija za komunikacijo Andree Torniellija, ki je dogodek označil za »nečloveško dejanje«.

Napad na civiliste je povzročil številne civilne žrtve, med katerimi je veliko žensk in otrok, in takšno dejanje po Torniellijevih besedah nikakor ni opravičljivo. Direktor vatikanskih medijev v zapisu znova izpostavlja pravico Izraelcev, da se branijo in da se borijo proti teroristični grožnji, ki jo predstavljajo Hamasove milice, ob tem pa ponavlja opozorilne besede vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina, da mora »zakonita obramba spoštovati merilo sorazmernosti«. Vatikan vedno znova poziva, da se je treba izogniti prelivanju krvi civilistov v Gazi in v vseh drugih oboroženih spopadih.

Zaenkrat še ni povsem jasno, kdo je dejansko zakrivil napad.

Po krvavem napadu je bil svet priča ostri izmenjavi obtožb, spominja Tornielli. Po navedbah Gaze in Hamasa naj bi bolnišnico zadele izraelske bombe – objekt je stal na območju, s katerega je Izrael zahteval evakuacijo civilistov. Izraelska vojska je uničenje pripisala okvari rakete, ki jo je izstrelil islamski džihad. Zaenkrat še ni povsem jasno, kdo je dejansko zakrivil napad.

Posledice napada na bolnišnico v Gazi. FOTO: Vatican Media

»Dramatični trenutki za zgodovino človeštva«

Kot piše Tornielli, se je svet znašel »v dramatičnih trenutkih za zgodovino človeštva, s koščki tiste tretje svetovne vojne, o kateri govori papež Frančišek, ki se zraščajo med sabo z nepričakovano hitrostjo«. Zato je treba po njegovih besedah premagati terorizem, »ne da bi dodatno podžigali sovraštvo in ne da bi ob tem kdaj koli pozabili na mednarodno humanitarno pravo«. Ko še vedno čakamo na več informacij o tragičnem uničenju bolnišnice v Gazi, »kjer zdravstveno osebje brez sredstev in na koncu svojih moči zdravi bolne in ranjene«, je treba mednarodno skupnost pozvati k posredovanju, tako direktor vatikanskih medijev, saj je to edina možnost, »da se izognemo humanitarni katastrofi in izbruhu oboroženega spora z nepredstavljivimi posledicami«.

Vatikan še vedno odločno podpira rešitev dveh držav: ta naj bi Sveti deželi prinesla »največjo možno pravičnost«.

Kaj se je dejansko zgodilo v bolnišnici v Gazi, neutrudno poskušajo ugotoviti tudi britanski politiki: po besedah tamkajšnjega zunanjega ministra Jamesa Cleverlyja si Združeno kraljestvo z zavezniki prizadeva najti odgovorne za napad in zaščititi nedolžne civiliste, pri čemer »mora zaščita življenj civilistov imeti prednost«.

Zaradi nečlovečnosti terorističnega pokola, zagrešenega v izraelskih kibucih proti nedolžnim žrtvam, in nečlovečnosti uboja nedolžnih civilistov v Gazi ne smemo nikoli izgubiti izpred oči prihodnosti miru in pravičnosti za celotno področje Bližnjega Vzhoda, piše Tornielli in ponavlja besede kardinala Parolina o rešitvi dveh držav: ta naj bi Sveti deželi prinesla »največjo možno pravičnost, saj bi omogočila Palestincem in Izraelcem, da bi živeli drug ob drugem, v miru in varnosti, ter tako izpolnjevali težnje večine med njimi«. Sveti sedež kljub vsemu še naprej podpira to težnjo in to pravico ter zahteva takojšnjo osvoboditev vseh talcev v rokah Hamasa in polno spoštovanje humanitarnega prava.

27. oktobra dan posta in molitve za mir

Kot je med včerajšnjo splošno avdienco oznanil papež Frančišek, bomo 27. oktobra obhajali dan posta, molitve in pokore za mir v svetu: »Vabim vse brate in sestre različnih krščanskih veroizpovedi, pripadnike drugih religij in vse, ki jim je mar za mir na svetu, da se po svoji presoji pridružijo in sodelujejo pri molitvi za mir,« je povabil sveti oče.  Kot je napovedal, bo v baziliki sv. Petra v Vatikanu 27. oktobra ob 18. uri množična molitev za mir, pri tej molitvi pa naj bi sodelovale tudi katoliške škofije po vsem svetu. 

Nalaganje
Nazaj na vrh