Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin obsodil »strahoten, nizkoten napad« na Izrael

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 10. 2023 / 09:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2023 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Parolin obsodil »strahoten, nizkoten napad« na Izrael
V Sveti deželi znova divja vojna. FOTO: Vatican Media

Kardinal Parolin obsodil »strahoten, nizkoten napad« na Izrael

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je izrazil papeževo žalost zaradi izbruha vojne v Sveti deželi, ob tem pa tudi upanje, da bo razum prevladal nad nasiljem.

Kardinal Parolin je odločno obsodil napad na Izrael, ki se je zgodil minulo soboto, 7. oktobra, in ga označil kot »strahotno in nizkotno« dejanje: to je močno razžalostilo svetega očeta, ki je izrazil sožalje za vse mrtve in ranjene v zadnjem valu nasilja v Sveti deželi, poroča spletni portal Vatican News.

Blizu smo družinam žrtev, tisočim ranjenim, pogrešanim in ugrabljenim, katerih življenja so zdaj v veliki nevarnosti.

Vatikanski državni tajnik je te besede izrekel v uvodnem nagovoru na tridnevni konferenci z naslovom »Novi dokumenti iz pontifikata papeža Pija XII. in njihov pomen za judovsko-krščanske odnose«, ki se je v ponedeljek začela na Papeški univerzi Gregoriana.

Kardinal Parolin je nagovor začel z obžalovanjem, da mora svoj govor začeti s posredovanjem tako tragičnih novic o dogodkih v Izraelu: »Pred dvema dnevoma, na sobotni dan, na praznik Veselja Tore, je v Izraelu številne izraelske brate in sestre prebudil strahoten in nizkoten napad. Blizu smo družinam žrtev, tisočim ranjenim, pogrešanim in ugrabljenim, katerih življenja so zdaj v veliki nevarnosti.«

Velika zaskrbljenost Svetega sedeža

Vatikanski državni tajnik je zagotovil, da »Sveti sedež z globoko in resno zaskrbljenostjo spremlja izzvano vojno, v kateri tudi številni Palestinci v Gazi izgubljajo življenja, mnogi pa so razseljeni in ranjeni«. Nato je znova poudaril »bližino in molitve« Svetega sedeža tudi njihovim družinam in vsem civilistom, ki so »povsem nedolžni«.

Upam, da bo orožje utihnilo in da bo prevladal razum, s katerim se bo mogoče ustaviti in premisliti o pravi poti za dosego miru v Izraelu in Palestini.

Ob spominu na besede papeža Frančiška pri nedeljski opoldanski molitvi angelovega češčenja je kardinal Parolin dejal, da je »vojna vedno poraz dostojanstva in trenutek, ko ni mogoče doseči nobene rešitve«. Po kardinalovih besedah terorizem, nasilje, barbarstvo in skrajništvo »žal spodkopavajo upravičena prizadevanja Palestincev in Izraelcev. Upam, da bo orožje utihnilo in da bo prevladal razum, s katerim se bo mogoče ustaviti in premisliti o pravi poti za dosego miru v Izraelu in Palestini.«

Vojne podobe iz Svete dežele. FOTO: Vatican Media

Temelj za mirno sobivanje

Tik pred začetkom dogodka je kardinal Parolin pred Papeško univerzo Gregoriana spregovoril s časnikarji. Pozval je k rešitvi, ki bi našla načine, kako »postaviti temelje za reševanje izziva sobivanja med Palestinci in Izraelci z izvajanjem instrumentov diplomacije, ki jih ima na voljo mednarodna skupnost«. Dokler ta problem ne bo rešen, dokler ne bo vzpostavljen načrt za mir, bo vedno obstajala nevarnost, da se te stvari ponovijo, in to vedno z večjo silovitostjo, je opozoril vatikanski diplomat.

Z veliko žalostjo in osuplostjo ugotavljamo, da ponavljamo vse napake iz preteklosti.

»Zgodovina nas ni ničesar naučila«

S časnikarji je delil svojo zaskrbljenost zaradi pretresov, ki se v tem »tragičnem času« dogajajo v svetu, še toliko bolj pa zaradi izbruha »te prave vojne« v Sveti deželi. Kardinal je globoko zaskrbljen zaradi ponavljanja zgodovine: »Mislili smo, da so tragedije, ki so se zgodile v 20. stoletju, nekaj preteklega, da se ne bodo nikoli več ponovile. Namesto tega z veliko žalostjo in osuplostjo ugotavljamo, da ponavljamo vse napake iz preteklosti. Zgodovina nas ni ničesar naučila …«

Podobe iz Gaze. FOTO: Vatican Media

Vse poti diplomacije

Pri iskanju izhodov iz trenutnih razmer je kardinal opozoril, da bo »vsekakor potrebna zavzetost vseh, da bi najprej poskušali omejiti ta spor, ki je izbruhnil na povsem presenetljiv način. Vsaj z naše strani si nihče ni predstavljal, da se bo sprožilo to, kar se je zgodilo. Uporabiti bo treba vsa orodja diplomacije.« Najprej, je poudaril vatikanski diplomat, »moramo premagati začetni šok, v katerem je težko premišljevati o čemer koli, saj smo vsi ujeti v čustveni vpliv trenutnega dogajanja«.

Zaenkrat se vse zdi še zelo težko, toda prišel bo »trenutek nepristranskosti« in takrat, tako kardinal Parolin, bomo morali »začeti skupaj premišljevati«.

Mir je sad pravičnosti.

Živeti s pravičnostjo

Ob koncu nagovora je cerkveni dostojanstvenik pozval, da moramo »najti pogoje, ki nam bodo omogočili živeti s pravičnostjo«, kajti, kot je v preteklosti dejal papež Pij XII., »mir je sad pravičnosti«. Zato je treba »najti način za razrešitev tega tragičnega problema odnosov med Palestinci in Izraelci na podlagi pravičnosti. Le tako lahko zagotovimo trden mir ter mirno in rodovitno sobivanje med obema narodoma«.

Nalaganje
Nazaj na vrh