Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan počastil arhitekta Gaudija in njegovo 'Sveto družino'

Objava: 25. 11. 2011 / 09:07
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan počastil arhitekta Gaudija in njegovo 'Sveto družino'

Do 15. januarja 2012 bo v desnem krilu kolonade Karla Velikega na Trgu svetega Petra v Vatikanu na ogled razstava o velikem arhitektu.

Arhitekt Antoni Gaudi (1852-1926) in njegova bazilika Sagrada Familia v Barceloni sta v središču razstave, ki je od včeraj na ogled v Vatikanu. Razstava v desnem krilu kolonade Karla Velikega na Trgu sv. Petra v Vatikanu prikazuje modele, fotografije in video posnetke o arhitekturi in teološkem programu do današnjega dne nedokončanega svetišča, ki ga je v minulem letu obiskal tudi papež Benedikt XVI.

Na razstavi si je moč ogledati izvirne predmete iz bazilike Svete družine, kot so denimo svečniki, sveče in luči, pa tudi modele stebrov iz notranjosti cerkve. Razstava z naslovom 'Gaudí in Sagrada Familia v Barceloni: umetnost, znanost in duhovnost' bo na ogled do 15. januarja 2012, pod pokroviteljstvom Papeškega sveta za kulturo pa jo je pripravila barcelonska nadškofija.

Kot je ob odprtju razstave včeraj dejal barcelonski nadškof, kardinal Luis Martinez Sistach, je razstava izraz hvaležnosti za papežev obisk v Barceloni novembra lani. Benedikt XVI. je takrat cerkev blagoslovil in jo povišal v baziliko. Kardinal Martinez je izrazil upanje, da bo bazilika dograjena do leta 2026, do stote obletnice smrti arhitekta Gaudija. Sledila naj bi čim hitrejša razglasitev slovitega umetnika za blaženega. Gaudi je bil 'kristjan v besedah in dejanjih', pa tudi 'Božji človek in arhitekt'. Po kardinalovih besedah za njegovo beatifikacijo manjka le še zahtevani čudež. Po kardinalovih besedah cerkev Sagrada Familia v Barceloni privablja vedno več obiskovalcev, njihovo število pa bo v letošnjem koledarskem letu preseglo tri milijone.

Kardinal Martinez je v Vatikanu razodel tudi druge projekte svoje nadškofije. Maja 2012 naj bi v Barceloni priredili srečanje 'Dvorišča za pogane', novi krog dialoga med Vatikanom in ateisti. Teme razprav naj bi bile umetnost, lepota in vera.

V postnem času 2012 pa bo Barcelona ena izmed dvanajstih mest, v katerih bo Papeški svet za novo evangelizacijo priredil verigo akcij z naslovom 'Missio Metropolis' (Mestni misijon), ki so se na pobudo dunajskega nadškofa, kardinala Christopha Schönborna, pričele leta 2003 na Dunaju, sledili pa so mestni misijoni v Parizu (2004), Lizboni (2005), Bruslju (2006) in Budimpešti (2007).

Razstava 'Gaudí in Sagrada Familia v Barceloni: umetnost, znanost in duhovnost' je na ogled vsak dan razen ob sredah in vatikanskih praznikih med 10. in 18. uro. Vstop je prost.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh