Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan podpira nemške škofe pri odločitvi glede 'jutranje tabletke'

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 25. 02. 2013 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan podpira nemške škofe pri odločitvi glede 'jutranje tabletke'

Predsednik Papeške akademije za življenje, škof Carrasco: Že petdeset let veljavni cerkveni nauk pogosto razumljen napačno.

Pristojni vatikanski strokovni oddelek je tudi javno podprl nedavno odločitev nemških škofov za uporabo 'tabletke po odnosu' v primeru posilstva. Predsednik Papeške akademije za življenje, škof Ignacio Carrasco de Paula, je ob robu kongresa svoje akademije v Vatikanu pojasnil, da smernice kardinala Joachima Meisnerja in nemških škofov pri tem vprašanju ustrezajo nauku, ki ga Vatikan podpira že petdeset let. Pogosto pa je ta cerkveni nauk razumljen povsem napačno.

Odločilna točka je, meni škof Carrasco, da je po cerkvenem nauku v primeru posislstva dovoljena uporaba sredstev, ki preprečijo oploditev jajčne celice. Sredstva, ki povzročijo smrt oplojene celice ali zarodka, pa moralno niso dopustna. Zaradi nenatančne jezikovne rabe in dveh povsem različnih preparatov pod imenom 'tabletka po odnosu' je prišlo do omenjenih nesporazumov.

Škof Carrasco je poudaril, da Cerkev sredstev, ki preprečujejo zanositev, še naprej ne sprejema kot pomoči pri načrtovanju družine, saj naj bi bila zakonska zveza odprta za sprejemanje novega življenja. Z nasiljem prisiljena spolna združitev pa ne more veljati kot dejanje, odprto za novo življenje. Katoliške bolnišnice sredstva za preprečevanje zanositve delijo že petdeset let, ko je v Kongu prišlo do prvih množičnih posilstev.

Cerkev, je še pojasnil škof Carrasco, mora oblikovati vest ljudi. Zato jih uči, da smejo po posilstvu storiti ustrezne korake, s katerimi bi preprečili zanositev, ne smejo pa prekiniti že obstoječe nosečnosti. Ali določeno sredstvo deluje kot zaščita ali pa abortivno, morajo pojasniti medicinski delavci, to vsekakor ni naloga Cerkve. Zakonski predpis za razdeljevanje abortivnih sredstev po posilstvu, o čemer razpravljajo v nekaterih ameriških zveznih državah, škof Carrasco označuje kot 'nesmiselnega'. S tem bi zakonodajalec na nedopusten način posegel v pristojnosti zdravnikov.

Petinsedemdesetletni škof Carrasco je član Opus Dei, doktoriral je iz medicine in filozofije. Papeško akademijo za življenje, ki papežu pomaga pri reševanju bioetičnih in medicinskih vprašanj, vodi od leta 2010.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/CFCDEA9B8F502FAFC1257B1A003D434B?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh