Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: podpora Marakeškemu sporazumu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 12. 2018 / 07:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2018 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: podpora Marakeškemu sporazumu

Vatikan: podpora Marakeškemu sporazumu

Sveti sedež je sodeloval pri pripravi dogovora o sprejemu in vključevanju beguncev in migrantov.

Vatikan upa na pozitivne posledice včeraj sprejetega migracijskega sporazuma Združenih narodov. »Veselimo se udejanja dogovora in obljube o trajnostni, prostovoljni in dostojanstveni migraciji,« je včeraj v Marakešu izjavil vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Večina držav članic Združenih narodov je sporazum o sprejemu in vključevanju beguncev in migrantov podprla, zavrnile pa so ga med drugim Združene države Amerike, Avstralija, Avstrija in Madžarska. Sveti sedež je dejavno sodeloval pri pripravi dogovora.

Kardinal Parolin je spregovoril o »kritičnem trenutku v zgodovini«, saj so mnogi ljudje prisiljeni zapustiti svoje domove. Migracijski sporazum poskuša biti v pomoč, da bi se pri tem po najboljših močeh izognili krizam in tragedijam ter da bi bile migracije varne in urejene. Papež Frančišek pri tem poziva k štirim korakom: sprejemanju, skrbi, zaščiti in vključevanju, te pa naj bi vlade udejanile z ustrezno mero previdnosti. Z velikanskimi izzivi migracije se lahko po mnenju Svetega sedeža najbolje soočamo večstransko. Kardinal Parolin je omenil tudi pomisleke, da besedilo sporazuma na določenih mestih v celoti ne priznava človekovega dostojanstva.

Po navedbah Radia Ognjišče ima Sveti sedež določene zadržke tudi do nekaterih izrazov in načel v dokumentu, med katerimi je recimo predlog zdravstvenih uslug, ki vključujejo kontracepcijo in nudenje splava, ter agenda LGBT.

Nadškof Jurkovič: v migrantih moramo vedno videti človeški obraz

Nadškof Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, je za katoliški spletni portal Crux izrazil željo, da bi globalni dogovor o migracijah prispeval k bolj predvidljivemu in usklajenemu delovanju na področju migracij. Med pozitivnimi vidiki sporazuma je izpostavil trditev, da so migracije nekaj naravnega, zavzemanje za varne in urejene migracije, načelo deljene odgovornosti ter pomen zaščite družine in otrok. Cerkev se na izzive migracij odziva v luči evangelija in družbenega nauka Cerkve.

Po besedah nadškofa Jurkoviča je treba v migrantih vedno videti človeški obraz. Ustrezno migracijsko politiko lahko vodimo le s strategijo vključevanja vsakega človeka kot subjekta odgovornega razvoja družbe. Poleg tega pa Vatikan pred pravico do migriranja vedno postavlja pravico posameznikov, da ostanejo v svojih državah in da niso prisiljeni bežati.

Vir: Kathpress / Radio Ognjišče
Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh