Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan postavil ultimat bratovščini sv. Pija

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 23. 01. 2013 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan postavil ultimat bratovščini sv. Pija

Lefebvrovci morajo za spravo sprejeti celoten nauk, vključno z vsemi koncilskimi sklepi.

Vatikan je lefebvrovski bratovščini sv. Pija X. postavil poslednji ultimat za morebitno notranjecerkveno spravo. V pismu vrhovnemu predstojniku bratovščine, škofu Bernardu Fellayu, je nadškof Joseph Augustine Di Noia iz vatikanske komisije 'Ecclesia Dei' pristojnega člana bratovščine prosil za odgovor na dokumente o spravi, ki so jih v ta namen pripravili v Vatikanu.

Vatikan lefebvrovcem v osemstranskem zapisu, podrobnosti katerega so minuli konec tedna že krožile po Rimu, izraža zahtevo, naj sprejmejo celoten nauk katoliške Cerkve, vključno z vsemi sklepi drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Sem sodi tudi sprejem in priznanje katoliškega bogoslužja.

Po mnenju Svetega sedeža bi v primeru sprave bratovščina sv. Pija v prihodnosti znotraj katoliške Cerkve lahko delovala kot lastna osebna prelatura. Glede termina, do katerega naj bi predstavniki bratovščine predstavili svojo odločitev, zaenkrat še ni podrobnejših podatkov, v rimskih cerkvenih krogih pa je slišati, da naj pri Svetem sedežu ne bi čakali predolgo.

Papež Benedikt XVI. je v svojih prizadevanjih za razrešitev cerkvenega spora januarja 2009 preklical izobčenje štirih lefebvrovskih škofov, ki jim je nadškof Marcel Lefebvre leta 1988 škofovsko posvečenje podelil brez soglasja Vatikana. Dejanje je sprožilo ostre odzive, saj je bil med štirimi zgoraj omenjenimi škofi tudi Richard Williamson, obtožen zaradi zanikanja obstoja holokavsta. Nasprotja so nazadnje privedla do novega stvarnega dialoga med izvedenci iz Vatikana in bratovščine sv. Pija.

Ob zaključku pogovorov je Vatikan predstavnikom bratovščine septembra 2011 predstavil 'preambulo', ki naj bi jo podpisali, s podpisom pa bi sprejeli celoten cerkveni nauk. Po prejemu Fellayevega odgovora aprila 2012 sta se junija v Rimu sestala škof Fellay in kardinal William Levada, prefekt Kongregacije za verski nauk. Ob tem je kardinal svojemu gostu izročil pisno oceno njegovega odgovora s prošnjo, naj predstavniki bratovščine pripravijo še odgovore na odprta vprašanja. V lanski jeseni je omenjena kongregacija na čelu z novim prefektom, nadškofom Gerhardom Ludwigom Müllerjem, bratovščini sv. Pija dala na voljo še več časa za razmislek. S tokratnim izčrpnim zapisom pa zdaj nadškof Di Noia postavlja končni termin za odgovor. Od njega bo odvisno, ali bo naposled prišlo do sprave ali pa do dokončnega razkola, je moč slišati v Rimu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh