Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan pozdravlja odločitev Združenih narodov glede Palestine

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 11. 2012 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan pozdravlja odločitev Združenih narodov glede Palestine

Sveti sedež podpira rešitev dveh držav in spodbuja resna prizadevanja za zaključek slehernega nasilja ter dosego trajnega miru.

Vatikan je pozdravil odločitev Generalne skupščine Združenih narodov, da Palestini podeli status države nečlanice opazovalke. Ta korak sicer ni zadostna rešitev za vse probleme na omenjenem območju, je zapisano v izjavi, ki so jo sinoči objavili v Vatikanu. Še več truda bo potrebno vložiti v prizadevanja za končno rešitev bližnjevzhodnega spora na podlagi resolucije Združenih narodov iz leta 1947, ki predvideva ustanovitev dveh držav na področju Palestine.

Potrebna so resna prizadevanja za zaključek slehernega nasilja ter dosego trajnega miru in pravičnosti tako za Izraelce kot tudi za Palestince, so zapisali v Vatikanu. Sveti sedež poziva obe ljudstvi, naj 'v dobri veri' ponovno pričneta s pogajanji in se izogneta vsemu, kar stoji na poti resnim prizadevanjem za trajno mirovno rešitev.

Posebej so v Vatikanu spomnili na temeljni sporazum s Palestinsko osvobodilno organizacijo z dne 15. februarja 2000, ki zahteva mednarodno zagotovljeni status za Jeruzalem, ki zagotavlja svobodo veroizpovedi in vesti, in ki Jeruzalemu priznava posebni značaj svetega mesta ter zagotavlja dostop do svetih krajev.

Vatikan je že večkrat podprl rešitev dveh držav na območju Palestine, je zapisano v izjavi, pri čemer je zahteval pravico izraelske države do varnega življenja v okviru mednarodno priznanih meja. Obenem je tudi izrazil zahtevo po pravici palestinskega ljudstva do neodvisne in suverene države ter do dostojnega življenja z možnostjo svobodnega gibanja.

Sveti sedež je 'neposredno in s sodelovanjem' spremljal korake tega naroda do omenjene odločitve, v skladu s svojo 'versko naravo in vesoljnim poslanstvom' pa je pri tem deloval 'nadstrankarsko' in upošteval predvsem etično razsežnost mednarodne problematike.

Vatikanska izjava navaja besede iz govora papeža Benedikta XVI. ob zaključku njegovega potovanja po Sveti deželi 15. maja 2009, ko je na letališču v Tel Avivu dejal: »Nič več prelivanja krvi! Nič več spopadov! Nič več terorizma! Nič več vojne! Namesto tega izstopimo iz peklenskega kroga nasilja! Naj zavlada trajni mir, ki temelji na pravičnosti, naj zavladata resnična sprava in ozdravljenje. Naj bo povsod priznano, da ima izraelska država pravico do obstoja in da uživa mir in varnost v okviru mednarodno priznanih meja. Prav tako naj bo povsod priznano, da ima palestinsko ljudstvo pravico do suverene, neodvisne domovine, do dostojnega življenja z možnostjo svobodnega gibanja. Rešitev dveh držav naj postane resničnost, ne pa da to ostanejo zgolj sanje.«

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh