Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan 'pozorno spremlja' množične proteste v Braziliji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 06. 2013 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan 'pozorno spremlja' množične proteste v Braziliji

Vatikan 'pozorno spremlja' množične proteste v Braziliji

Papeža Frančiška 22. julija pričakujejo na enotedenskem obisku v okviru svetovnega dne mladih v Riu de Janeiru.

Vatikan 'z vso pozornostjo' spremlja množične proteste v Braziliji, je minuli konec tedna na tiskovni konferenci pojasnil predstavnik tamkajšnjega tiskovnega urada Ciro Benedettini, ob tem pa ni omenjal morebitnih posledic protestov na skorajšnji papežev obisk v tej latinskoameriški državi. Sveti oče bo Brazilijo obiskal v okviru svetovnega dne mladih, ki ga v letošnjem juliju prirejajo v Riu de Janeiru. Nadškof v Riu, Orani Tempesta, je minuli četrtek zavrnil ugibanja, da bi množični protesti lahko ogrozili izvedbo te velike katoliške prireditve. Frančiška v Braziliji pričakujejo 22. julija, njegov obisk pa naj bi trajal teden dni. Udeležba na svetovnem dnevu mladih v Riu bo prvo inozemsko potovanje novega papeža.

Protesti, ki se jih je minuli teden skupno udeležilo več kot dva milijona Brazilcev v več kot 400 mestih, so se ob koncu tedna še nadaljevali. V Riu de Janeiru, Sao Paolu in drugih velemestih je na ulice prišlo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti politiki tamkajšnje vlade. Ob tem je bilo v Riu v spopadih med protestniki in policisti ranjenih več kot šestdeset oseb.

Protestniki so se zbirali 'le na določenih krajih' in pod policijskim nadzorom, je pojasnil nadškof v Riu, ki vodi krajevni odbor za pripravo svetovnega dne mladih. Zaskrbljenost pa po njegovih besedah povzročajo 'določene skupine', ki se pomešajo med protestnike in izvajajo nasilje proti pripadnikom policijskih enot in drugih javnih ustanov. Nadškof Tempesta je pojasnil, da je od državnih oblasti ponovno zahteval zagotovilo za varnost papeža Frančiška in udeležencev svetovnega dne mladih. Brazilska vlada je po doslej znanih podatkih v Rio poslala 9.000 pripadnikov oboroženih sil.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / A. Ž.



Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh