Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan predstavlja gavče v pampi

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 05. 2013 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan predstavlja gavče v pampi

Razstava v 'Bracciu' na Trgu sv. Petra osvetljuje tudi življenje duhovnika med gavči, Joseja Gabriela Brocchera (1840-1914), ki naj bi ga septembra v argentinskem mestu Cordoba razglasili za blaženega.

Svet pastirjev velikih čred, jahačev v argentinski pampi ali gavčev, je postavljen v ospredje posebne razstave, ki si jo bo od petka dalje moč ogledati v Vatikanu. Razstava z naslovom 'Argentina. Gavčo – tradicija, umetnost in vera' v prostorih 'Braccio di Carlo Magno' v levem krilu Berninijevih kolonad bo obiskovalcem do 16. junija na ogled ponujala več kot 200 vsakdanjih predmetov, slik in fotografij.

Povod za odprtje razstave je začetek pontifikata papeža Frančiška, ki je bil do svoje izvolitve na položaj Petrovega naslednika nadškof argentinske prestolnice Buenos Aires.

Med drugim bodo na razstavi prikazali tudi uporabne predmete pastirjev na konjih, kot so denimo stare steklenice, iz katerih so pili potrebno tekočino, biči, uzde in srebrnina. Nekateri izmed razstavljenih predmetov imajo visoko umetniško vrednost. Velik del razstave je namenjen tradicionalnemu oblačilu gavčev, ponču. Poseben oddelek pa bo osvetlil življenje duhovnika med temi južnoameriškimi pastirji, Joseja Gabriela Brocchera (1840-1914), ki naj bi ga septembra v argentinskem mestu Cordoba razglasili za blaženega.

Gavči so bili sprva mestici. Prebivali so v Argentini, Urugvaju in na jugu Brazilije. Na konjih so skrbeli za vse večje črede živine. Do začetka 19. stoletja so bili gavči povsem neodvisni, dokler so lahko dovolj ljudi oskrbovali z mesom, maščobo in živalskimi kožami ter za to prejemali plačilo. V obdobju kolonizacijskega procesa so 'estancieros', veleposestniki, gavče najeli za varovanje svojih čred.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh