Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan prestal prvo uradno preverjanje finančne transparentnosti

Objava: 19. 07. 2012 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan prestal prvo uradno preverjanje finančne transparentnosti

Moneyval je objavil prvo poročilo o Svetem sedežu, ki po navedbah finančnih izvedencev izpolnjuje devet izmed šestnajstih osrednjih mednarodnih meril pri ukrepih proti pranju denarja.

Odbor Sveta Evrope za oceno ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval je včeraj objavil prvo poročilo o Svetem sedežu. Prvi ugotovitveni obisk ocenjevalcev je v Vatikanu potekal novembra 2011. Vatikan je prejel dobro oceno za devet od šestnajstih osrednjih mednarodnih meril proti pranju denarja in financiranju terorizma. V poročilu je zapisano, da je ‘Sveti sedež v izjemno kratkem časovnem obdobju močno napredoval’. Kot poroča Radio Vatikan, Svetemu sedežu ostaja še sedem priporočil, glede katerih bo moral narediti izboljšave in v roku enega leta Moneyvalu predati poročilo o napredku.

Izvedenci so med pomankljivostmi ugotovili predvsem premajhno neodvisnost vatikanskih uradov za nadzor nad financami in nezadosten nadzor Vatikanske banke IOR. Tudi prijava sumljivih finančnih transakcij po poročilu sodeč le delno zadošča mednarodnim merilom.

Glede teh sedmih kritičnih področij želi Vatikan čimprej doseči mednarodna merila, kot je na včerajšnji predstavitvi poročila zatrdil namestnik tajnika Svetega sedeža za odnose z državami Ettore Ballestrero ter izrazil zadovoljstvo nad do sedaj doseženimi rezultati. Po njegovih besedah poročilo Sveta Evrope pomeni mejnik na poti povezovanja moralnega prizadevanja s tehnično odličnostjo. Sveti sedež je konec leta 2010 sprejel t.i. Zakon 127 o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma, ki je stopil v veljavo aprila 2011. Februarja isto leto je Vatikan zaprosil Moneyval za oceno teh ukrepov.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh