Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan pripravlja nov dokument o vlogi papeža

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 06. 2024 / 10:10
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2024 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan pripravlja nov dokument o vlogi papeža
Belo škofovsko pokrivalo, kakršnega nosijo papeži. FOTO: Dieter Philippi/Wikipedia

Vatikan pripravlja nov dokument o vlogi papeža

Vatikanski dikasterij za ekumenizem bo v četrtek predstavil predlog, kako bi bilo papeštvo v prihodnosti lahko sprejemljivo za druge Cerkve, pri tem pa bodo snovalci predloga upoštevali leta ekumenskih razprav po okrožnici »Ut unum sint« iz leta 1995.

Napovedani dokument bi lahko imel daljnosežne posledice za odnose med krščanskimi cerkvami, poroča spletni portal kath.net. Po navedbah vatikanskega tiskovnega urada besedilo pripravlja Dikasterij za pospeševanje edinosti med kristjani.

Naslov dokumenta je »Rimski škof - primat in sinodalnost v ekumenskih razpravah in odgovorih na okrožnico Ut unum sint«. V njem je obravnavana okrožnica papeža Janeza Pavla II. iz leta 1995, ki je bila takrat prelomna za krščansko edinost: ponujala je namreč možnost nove samopodobe in drugačnega načina izvrševanja papeštva, predvsem v odnosu do vzhodnih Cerkva.

Janez Pavel II. je druge krščanske Cerkve pozval, naj iščejo načine, kako bi papeško službo lahko razumeli kot »službo usmiljenja« za vse Cerkve v »bratskem in potrpežljivem dialogu« z Rimom.

Papež je takrat druge krščanske Cerkve pozval, naj iščejo načine, kako bi papeško službo lahko razumeli kot »službo usmiljenja« za vse Cerkve v »bratskem in potrpežljivem dialogu« z Rimom. Posledično je vatikanski urad za ekumenizem ustanovil lastne forume za dialog z več Cerkvami, katerih člani so razpravljali več desetletij, zdaj pa so na voljo rezultati njihovih razprav.

Projekt je dodatno spodbudil papež Frančišek, ki se je od vsega začetka opredeljeval predvsem kot rimski škof. Na njegovo zahtevo se je obnovil tudi zgodovinski naziv »patriarh Zahoda«, ki ga je ukinil njegov predhodnik Benedikt XVI.

Prav tako je Katoliški cerkvi po vsem svetu namenil »sinodalno« konstitucijo, v kateri papež odločitev ne sprejema več sam V »sinodalni Cerkvi«, kakršno si jo je zamislil Frančišek, naj bi škofje, teologi in laiki sodelovali pri posvetovanjih o temeljnih cerkvenih vprašanjih. S tem bo Katoliška cerkev po svoji strukturi in delovanju bolj podobna vzhodnim Cerkvam, ki so vedno imele sinodalno organizacijo, in cerkvenim občestvom, ki so nastala po reformaciji.

Papeži so nasledniki svetega Petra (Pietro Perugino: Predaja ključev). FOTO: Wikipedia

Priznavanje papeštva tudi v drugih Cerkvah

Po navedbah Vatikana je besedilo, ki bo predstavljeno v četrtek, »študijski dokument«, ki ga je potrdil papež Frančišek. Njegov namen je prvič po skoraj 30 letih združiti odgovore na Ut unum sint ter ekumenske dialoge o primatu in sinodalnosti.

Po mnenju nekaterih v Vatikanu je mogoče, da se bo papež v prihodnje v skladu s predlogom redno in enakopravno srečeval na posvetovanjih z drugimi patriarhi in cerkvenimi voditelji.

Na koncu bo dokument podal predlog za prenovljeno obliko papeške službe, ki jo bodo lahko priznale tudi druge Cerkve. Po mnenju nekaterih v Vatikanu je mogoče, da se bo papež v prihodnje v skladu s predlogom redno in enakopravno srečeval na posvetovanjih z drugimi patriarhi in cerkvenimi voditelji.

Besedilo s predlogi bosta v četrtek popoldne predstavila prefekt Dikasterija za pospeševanje edinosti med kristjani kardinal Kurt Koch in vodja sinodalnega tajništva kardinal Mario Grech. Uradna odposlanca voditeljev Anglikanske in Armenske cerkve bosta na predstavitvi sodelovala prek video povezave.

Kupi v trgovini

Zakaj sploh biti kristjan?
Družbena vprašanja
24,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh