Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan pripravlja novi dokument o pravicah pacientov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 11. 2012 / 08:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan pripravlja novi dokument o pravicah pacientov

Jutri se v Vatikanu pričenja mednarodna konferenca Papeškega sveta za pastoralo zdravja na temo ‘Bolnišnica, kraj evangelizacije: človeško in duhovno poslanstvo’.

Vatikan pripravlja smernice o pravicah pacientov, ki naj bi obravnavale tudi nova vprašanja, povezana z bioetiko, je na tiskovni konferenci v Vatikanu napovedal predsednik omenjenega sveta, nadškof Zygmunt Zimowski. Pri napovedanih smernicah gre za predelano različico podobne izdaje iz leta 1995.

Natančnejšega datuma izdaje nadškof Zimowski še ni omenjal, po ugibanjih sodeč pa naj bi bil dokument pripravljen za objavo do 16. junija prihodnje leto, ko obhajamo svetovni dan človekovega dostojanstva. Trenutno se s projektom ukvarja skupina izvedencev, zatem pa bosta besedilo pregledala še vatikanska Kongregacija za nauk vere in vatikansko državno tajništvo.

Po navedbah Papeškega sveta za pastoralo zdravja naj bi v smernicah med drugim pisali tudi o umetnem hranjenju neozdravljivo bolnih z vidika cerkvenega nauka in o obravnavanju neplodnosti.

Nadškof Zimowski je na tiskovni konferenci še poročal o mednarodni konferenci papeškega sveta pod njegovim vodstvom, ki se na temo ‘Bolnišnica, kraj evangelizacije: človeško in duhovno poslanstvo’ pričenja jutri. V Vatikanu pričakujejo okoli šeststo izvedencev iz več kot šestdesetih držav. V okviru tridnevne konference je v soboto predvideno tudi srečanje s papežem Benediktom XVI. Med predavatelji so kardinal Wilfrid Fox Napier iz Južnoafriške republike, Jean-Baptiste Pham Minh Man iz Vietnama in Willem Jacobus Eijk iz Utrechta.

V industrializiranih državah se je Cerkev znašla pred velikim izzivom, da v cerkvenih zdravstvenih ustanovah skuša ohraniti katoliško identiteto, je pojasnil nadškof Zimowski. Poleg tega je medicinska ponudba v luči gospodarske krize ‘na drastičen način’ postavljena na preizkušnjo. Nasprotno pa v deželah v razvoju primanjkuje najnujnejših terapij in zdravil. Kljub različnim izhodiščem velja, da je potrebno v vseh deželah okrepiti ‘brezpogojno spoštovanje’ življenja od spočetja do naravnega konca, je poudaril nadškof.

Po vsem svetu je po ocenah Papeškega sveta za pastoralo zdravja okoli stodvajset tisoč katoliških ustanov na področju zdravstva. Pristojna kurija si trenutno prizadeva za pridobitev natančnejših statističnih podatkov o katoliškem zdravstvu, je dodal tajnik omenjenega sveta, Augusto Chendi. V ta namen so poslali dopis vsem škofovskim konferencam. Cilj poizvedbe je seznam vseh katoliških ustanov na področju zdravstva.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh