Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: prva bilanca vesoljne sinode

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 02. 2022 / 11:50
Oznake: Cerkev, Svet, Vatikan, sinoda
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2022 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: prva bilanca vesoljne sinode
Kardinal Mario Grech. FOTO: Vatican Media

Vatikan: prva bilanca vesoljne sinode

Vatikan je zadovoljen z bilanco prve faze vesoljne sinode.

Predvsem v številnih državah Afrike, Latinske Amerike in Azije je bil sinodalni proces sprejet z veseljem in navdušenjem, so po navedbah spletnega portala Vatican News v teh dneh sporočili z vatikanskega sinodalnega tajništva. Tam, kjer se je sinodalno dogajanje že začelo ali pa je tik pred začetkom, je delovanje vseh sodelujočih v procesu zelo usklajeno.

FOTO: arhiv Družine

V začetku lanskega oktobra je papež začel sinodalni proces v vesoljni Cerkvi, ki je predviden za naslednji dve leti. Katoliška cerkev naj bi ob tem predvsem naučila, kako se soočati s sodobnimi izzivi v posameznih delih sveta. Po vatikanskih navedbah je tri mesece po odprtju sinode skoraj 98 odstotkov škofij po vsem svetu že določilo ljudi, ki naj bi skrbeli za izvajanje sinodalnega procesa. Verniki pozdravljajo tudi podaljšanje prve faze do konca letošnjega avgusta.

Ponekod vlada nezaupanje med laiki, ali bodo njihove pripombe in predlogi v končni fazi dejansko upoštevani.

Ob vsem navdušenju pa so se pokazali tudi prvi izzivi. Ponekod vlada nezaupanje med laiki, ali bodo njihove pripombe in predlogi v končni fazi dejansko upoštevani. Težavo pri organizaciji sinodalnih srečanj povzroča tudi še vedno trajajoča koronaepidemija. Poleg tega je treba najti nekatere nove poti, da bi v sinodalno dogajanje pritegnili še več mladih.

Vesoljna sinoda pod geslom »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo« za razliko od dosedanjih tovrstnih zasedanj ni enkraten dogodek, temveč proces v treh fazah, v katerem naj bi sodelovalo čim več vernikov. Z odprtjem sinodalnega dogajanja oktobra lani, ko je papež Frančišek v ta namen obhajal slovesno bogoslužje v vatikanski baziliki sv. Petra, se je začela trenutna območna faza, v kateri naj bi se udeleženci na škofijski in župnijski ravni posvetovali na podlagi pripravljalnega dokumenta. Rezultat teh posvetovanj bo podlaga za srečanje škofov na celinski ravni, zadnja faza sinode pa je predvidena oktobra 2023 v Vatikanu, kjer se bodo zbrali škofje vesoljne Cerkve.

Zadnja faza sinode je predvidena oktobra 2023 v Vatikanu, kjer se bodo zbrali škofje vesoljne Cerkve.

Vodja sinodalnega tajništva, kardinal Mario Grech, je ob predstavitvi prve vmesne bilance spomnil tudi na sinodo o Amazoniji iz leta 2019, ki je po njegovih besedah okrepila Cerkev in prisluhnila glasu vernikov s tistega območja. Kardinal Grech je še pojasnil, da danes ne moremo več govoriti o sinodalnosti, ne da bi v proces pritegnili tudi Božje ljudstvo. To zavedanje je temeljnega pomena za trenutno vesoljno sinodo 2021-2023.

Nalaganje
Nazaj na vrh