Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan prvič predstavlja poročilo o ukrepih proti mučenju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 04. 2014 / 06:38
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan prvič predstavlja poročilo o ukrepih proti mučenju

Sveti sedež svojo dolžnost kod podpisnik Konvencije proti mučenju ZN izpolnjuje z enajstletno zamudo.

Vatikan bo v letošnjem maju prvič predstavil svoje poročilo o izvajanju ukrepov proti mučenju na območju svoje pristojnosti. Gre za »redni postopek«, ki velja za vse podpisnike Konvencije proti mučenju, ki jo je pred tridesetimi leti sprejela Generalna skupščina Združenih narodov, je na tiskovni konferenci v začetku tedna pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Sporazum iz leta 1984 obvezuje vse države podpisnice, da posameznike ščitijo pred napadi na njihovo duševno in telesno identiteto. Poleg tega morajo sprejeti ukrepe za zaščito pred mučenjem in drugimi krutimi, nečloveškimi ali poniževalnimi kaznimi ali ravnanjem. Vatikan je konvencijo podpisal leta 2002. Prvo poročilo o uredsničevanju konvencije naj bi po besedilu pogodbe predstavil že leto dni po podpisu.

P. Lombardi je na tiskovni konferenci pojasnil, da Sveti sedež ni podpisnik konvencije kot vodilni organ katoliške Cerkve, ampak kot predstavnik Vatikanske države. Obenem je zagotovil, da bo Vatikan odslej izpolnjeval svojo dolžnost in predpisana poročila predstavljal redno.


Vatikan nima svojega zapora, razpolaga le z nekaj lastnimi jetniškimi celicami. Te so večino časa prazne. Nazadnje je v vatikanski celici obdobje dveh mesecev preiskovalnega zapora v letu 2012 preživel nekdanji papežev majordom Paolo Gabriele, obtožen kraje zaupnih dokumentov. Sicer pa so bile v zadnjih letih celice večinoma zasedene le za eno noč.

Gabriele je pred dvema letoma vatikanski žandarmeriji očital neustrezne pogoje v jetniški celici. Vatikan je tedaj zagotovil, da pogoji ustrezajo mednarodnim merilom. Vatikansko državno tožilstvo je sprožilo ustrezno preiskavo.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh