Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: raztros pepela pokojnih za katoličane ni dopusten

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 12. 2023 / 15:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2023 / 16:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: raztros pepela pokojnih za katoličane ni dopusten
Svojci smejo ohraniti majhen delež pepela, da ga hranijo na kraju, ki je pomemben za zgodovino pokojnika. FOTO: Pixabay

Vatikan: raztros pepela pokojnih za katoličane ni dopusten

Katoličani pepela svojih pokojnikov ne smejo raztrositi v naravi: prepoved je v danes objavljenem dokumentu potrdil prefekt Dikasterija za nauk vere kardinal Victor Fernandez.

V dokumentu, datiranem 9. decembra, se kardinal sklicuje na cerkveni predpis iz leta 2016, ki predvideva pokop pepela na pokopališčih, in ta predpis ostaja v veljavi, poročajo vatikanski mediji. V skladu z dopisom pa smejo svojci ohraniti majhen delež pepela, da ga hranijo na kraju, ki je pomemben za zgodovino pokojnika.

Papež Frančišek med obiskom pokopališča novembra letos. FOTO: Vatican Media

Pri tem je treba upoštevati določene pogoje: glavni del upepeljenega telesa je treba hraniti na pokopališču, ne sme priti do kakršnih koli »panteističnih, naturalističnih ali nihilističnih nesporazumov« in svojci morajo upoštevati predpisane državne zakone. V Sloveniji je raztros pepela pokojnika dovoljen na za to določenem prostoru na nekaterih pokopališčih, zunaj pokopališča pa le v izjemnih primerih na podlagi izdanega soglasja pristojnega občinskega organa.

Prefekt Dikasterija za nauk vere kardinal Victor Fernandez. FOTO: Vatican News

Treba je preprečiti, da bi se pozabilo na pokojne ali da se njihovim posmrtnim ostankom ne bi izkazovalo dovolj spoštovanja.

Pomembna je molitev za pokojne in spomin nanje

Kardinal Fernandez v svojem zapisu potrjuje tudi možnost »svetega, natančno določenega in stalnega« kraja, kjer je pokopan pepel več umrlih oseb. To je lahko pokopališče ali kakšno drugo območje, ki je namenjeno temu, »če je tako določila cerkvena oblast«. Pri tem je treba navesti osebne podatke vsakega posameznika in zagotoviti, da pokojni »ne bodo izključeni iz molitve in spomina svoje družine ali krščanske skupnosti«, obenem pa preprečiti, »da bi se pozabilo na pokojne ali da se njihovim posmrtnim ostankom ne bi izkazovalo dovolj spoštovanja«.

Kardinal Matteo Zuppi, predsednik Italijanske škofovske konference. FOTO: Vatican Media

»Sveto spoštovanje«

Kardinal je še pojasnil, da vstajenja telesa v krščanskem smislu ne smemo razumeti kot »preprosto oživljanje trupla pokojnega«. Vstajenje se lahko zgodi tudi, ko je telo povsem uničeno ali razpršeno. Na splošno moramo do pepela gojiti odnos »svetega spoštovanja«: pepel izvira iz materialnih ostankov pokojnika, ki so bili del njegove zgodovinske poti. Prav zato Cerkev izkazuje tudi posebno skrb in pobožnost do relikvij svetnikov.

Z omenjenim pismom se je prefekt Dikasterija za nauk vere odzval na vprašanje bolonjskega nadškofa, kardinala Mattea Zuppija, ki je tudi predsednik Italijanske škofovske konference. Kardinala Zuppija je k vprašanju spodbudilo naraščajoče število upepelitev v njegovi nadškofiji in želje svojcev, da bi pepel raztresli v naravi. Vprašanje je spodbudila tudi želja, da »ne bi prevladali ekonomski razlogi«, ki jih nakazujejo nižji stroški, povezani z raztrosom pepela. Po besedah kardinala Zuppija gre pri tem za različne zaplete, ki pa vsi zahtevajo primeren krščanski odziv.

Nalaganje
Nazaj na vrh